Anonimiteit kost hulpsites geld

Websites voor onlinehulpverlening dreigen aan hun eigen succes ten onder te gaan. Het aantal personen dat hulp kreeg via chat of e-mail voor bijvoorbeeld depressies of een eetstoornis, verdrievoudigde in drie jaar tijd. Maar de financiering van anonieme gesprekken is een probleem.

ANNEKE STOFFELEN

AMSTERDAM - De 21 organisaties die zijn aangesloten bij het Netwerk Online Hulp hadden in 2010 181 duizend chat- en mailcontacten met cliënten die problemen hadden met bijvoorbeeld verslaving, huiselijk geweld of zelfmoordgedachten. Dat zijn er drie keer zoveel als in 2007.

Vooral bij psychische problemen, waarop een taboe rust, kan hulpverlening via internet een uitkomst zijn. Uit een enquête onder 502 gebruikers van sites als 113online.nl en pestweb.nl, blijkt dat 59 procent kiest voor internethulpverlening omdat het anoniem kan. Andere genoemde redenen zijn dat mensen zich beter schrijvend dan sprekend uitdrukken en dat ze hulp kunnen zoeken op een tijd dat het hen uitkomt.

De keerzijde van anonieme hulpverlening is dat financiering moeilijk ligt. Verzekeraars willen en mogen deze zorg niet vergoeden omdat onduidelijk is wie er wordt geholpen. 'Daardoor is niet te controleren of de zorg wel geleverd is', zegt een woordvoerder van Zorgverzekaars Nederland. 'Maar voor een aantal psychische aandoeningen zien verzekeraars zeker het nut in van anonieme behandeling.'

Sommige hulpsites worden nu door regionale zorginstellingen betaald. Maar een anonieme hulpsite heeft per definitie een landelijk bereik.

Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft voor 2012 wel 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor anonieme internethulp in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Volgens Frank Schalken van de Stichting E-Hulp.nl is dit ontoereikend en kunnen daarmee slechts enkele sites een jaar in de lucht kunnen worden gehouden. 'Terwijl je met goede onlinehulpverlening veel kosten op lange termijn bespaart. De drempel om met een alcoholprobleem naar een reguliere zorgverlener te gaan, is hoog. Mensen schamen zich. Als zij in een vroeg stadium online geholpen kunnen worden, scheelt dat op lange termijn veel kosten voor dure opnames en ziekteverzuim.'

Van tien sites die zijn aangesloten bij het Netwerk Online Hulp is het volgens Schalken onzeker of ze in 2012 nog bestaan. Het gaat bijvoorbeeld om Hulpmix.nl (voor jongeren met psychosociale problemen), Kopstoring.nl (kinderen van psychiatrisch patiënten), Veiligsamen.nl (huiselijk geweld) en Gripopjedip.nl (depressieve jongeren).

Patiënten met psychische problemen raadplegen steeds vaker een site. Zij vinden steun in de geboden anonimiteit. Alleen wordt anonimiteit niet vergoed door de verzekeraars.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden