Anonieme kopers nemen divisie Van Besouw over

Van Besouw Kunststoffen, het failliet verklaarde onderdeel van de Brabantse tapijtbedrijf, wordt overgenomen. Curator J. Veldman is er in geslaagd een koper te vinden voor de activa van de kunststofdivisie....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op termijn wordt dat aantal opgeschroefd tot 65, aldus Veldman. Voor het faillissement werkten er ongeveer 80 personen bij de producent van gecoat doek, folies en plastic platen.

De werknemers reageerden blij toen het nieuws vrijdagmiddag bekend werd gemaakt door de curator: 'Ik heb ze een kratje bier aangeboden', aldus Veldman. De plasticfabriek komt onder leiding te staan van ex-Van Besouw-bestuursvoorzitter F. de Ruijter.

Niet bekend

Van Besouw Kunststoffen maakt onderdeel uit van moederconcern Koninklijke Van Besouw. Het bedrijf kwam begin juni in financiële moeilijkheden en vroeg uitstel van betaling aan. Vooral op de tapijten werd verlies gemaakt, terwijl de rentelast te hoog was geworden.

De van het moederconcern losgekoppelde kunststof- en tapijtafdeling werden failliet verklaard, waarna de curator op zoek ging naar overnamekandidaten. Voor de tapijtafdeling werd gauw een reddende engel gevonden, zij het dat er werknemers ontslagen werden. Veertig mensen moesten op zoek naar een andere baan. De overgenomen tapijtsector bood slechts werkgelegenheid aan 54 personen.

Ongeveer hetzelfde aantal mensen kan nu aan de slag bij de koper van de kunststofdivisie. Die is van plan het bedrijf in de huidige vorm voort te zetten, en in de toekomst verder uit te bouwen.

Van Koninklijke Van Besouw - het beursfonds is inmiddels naar de incourante markt van de Amsterdamse effectenbeurs (het 'strafbankje') verbannen - resteert niet meer dan een lege huls, waarin de schulden zijn beland. Doordat de schulden achterblijven in de Koninklijke starten tapijt- en kunststofsector met een schone lei.

'Alle aandacht ging uit naar de redding van de diverse afdelingen. Overigens zijn niet alle vorderingen ingediend', zegt Veldman. De grootste schuldeisers zijn ABN Amro en Credit Lyonnais die samen, vóórdat Van Besouw in moeilijkheden kwam, 53 miljoen gulden hadden uitstaan.

Veldman heeft geen haast om de Koninklijke failliet te verklaren. In de boedel zit nog een beursnotering. Bij een faillissement zou de notering verdwijnen en dat wil hij niet. Inmiddels hebben de eerste Nederlandse geïnteresseerden zich bij hem aangemeld.

Ondanks de snelle verkoop van de twee afdelingen bezit Veldman nog het kleine onderdeel KVT. In KVT zijn de carpetactiviteiten ondergebracht én het vliegtuigtapijt. Dat tapijt had de redding van Koninklijke Van Besouw moeten worden. Helaas voor Van Besouw weigerde vliegtuigproducent Boeing het tapijt snel te accepteren. Daarnaast verslechterde de afzetmarkt plotseling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden