'Anoniem afserveren Kamervoorzitter Van Miltenburg heel weinig chic'

Verschillende politici hebben vandaag kritiek geuit op de aanval van acht fractieleiders op Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. In een rondvraag van de Volkskrant gaven zij te kennen de voorzitter 'totaal ongeschikt' te vinden. Zij wilden hierbij anoniem blijven.

Nieuwe PvdA- en VVD-Kamerleden worden door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg welkom geheten in de Tweede Kamer.Beeld anp

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum noemde de anonieme kritiek van de fractievoorzitters zaterdag 'ongepast'. In het radioprogramma TROS Kamerbreed zei hij niet zoveel op te hebben met dit soort acties. Van Hijum verwacht niet dat zijn fractievoorzitter Buma zich onder de naamloze critici bevindt. De woordvoerder van Buma laat weten dat deze niet over de Kamervoorzitter heeft gesproken.

Weinig chic
Van Hijum sloot zich aan bij de woorden van oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas in dezelfde uitzending. Die noemde de anonieme uitspraken 'heel erg weinig chic'. Hij vindt het niet goed voor het aanzien van de politiek. Volgens Van Hijum valt er wel iets te bespreken tussen de fractievoorzitters en de Kamervoorzitter.

SP-fractievoorzitter Emile Roemer laakt op Twitter de anonieme kritiek op Van Miltenburg: 'Een functioneringsgesprek voer je niet via de krant. En al helemaal niet anoniem.'

Oud-Kamerlid voor D66 Boris van der Ham noemt het op Twitter laf om anoniem een mening te geven over Van Miltenburg. 'Als dat je opvatting is als fractievoorzitter, zeg dat dan, met naam en toenaam en handel er dan naar. Ga niet anoniem pesten', zegt hij. 'Mocht ook D66 dat anoniem gedaan hebben, dan treft mijn verwijt hen dus ook', voegt hij eraan toe in een reactie op een andere twitteraar.

Voormalig CDA-Kamerlid Mirjam Sterk heeft ook geen goed woord over voor de fractievoorzitters. 'Gemakzuchtig en achterbaks', tweet zij. VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé vraagt zich af wie net als Roemer kenbaar zullen maken dat zij niet één van de acht fractievoorzitters zijn.

Van Miltenburg had liever gezien dat fractievoorzitters die kritiek op haar hebben dat binnenskamers houden. In haar ogen vormen de media niet het platform om dit soort onderwerpen te behandelen.

Incidenten
De kritiek volgt na een aantal incidenten. Dit voorjaar liep Van Miltenburg de Kamer uit nadat CDA-leider Sybrand Buma haar van partijdigheid had beschuldigd. Later kreeg ze de Kamer over zich heen toen ze het niet opnam voor plaatsvervangend voorzitter Khadija Arib na een beledigende tweet van PVV-leider Wilders. Wel haalde ze hierop de Koran van de tafel van de voorzitter in de Kamer. Dat ze niet ingreep toen PVV-leider Geert Wilders zijn D66-collega Alexander Pechtold een 'zielig, miezerig, hypocriet mannetje' noemde, maakte ook tongen los.

Ruim een jaar na haar aantreden blijkt er weinig vertrouwen te zijn in het gezag en functioneren van voorzitter Anouchka van Miltenburg. 'De huidige toestand rond de Kamervoorzitter moet doorbroken worden', zegt een fractievoorzitter. 'Ik zie een lijdensproces, een zichzelf versterkend probleem. Iedere fractieleider zit hiermee, de Kamervoorzitter zelf niet in het minst.'

Maatje te groot
Een tweede fractievoorzitter zegt: 'Deze functie is een maatje te groot voor haar. Als het kabinet valt, is dit probleem ook opgelost. Maar als het kabinet nog drie jaar blijft zitten? Dan blijft zij ook, dat is echt te lang. Dat is niet in het belang van de politiek.' Een derde fractievoorzitter: 'Onze fractie zal niet het initiatief nemen haar af te zetten, maar ze is totaal ongeschikt. Eerst werd ik boos op haar, nu heb ik medelijden.'

De fractievoorzitters willen anoniem blijven omdat ze zich niet willen profileren met het afzetten van een een kwetsbare voorzitter. Sommigen zoeken binnenskamers naar een oplossing, maar krijgen anderen nog niet mee. Een Kamervoorzitter is geen minister die door een Kamermeerderheid kan worden weggestuurd. Vandaar dat fractievoorzitters van naam en faam niet herkenbaar geciteerd willen worden. Maar allemaal zeggen zij dat de kritiek te fundamenteel is om niet te benoemen.

Anouschka van Miltenburg reageert verheugd op haar verkiezing tot voorzitter van de Tweede Kamer in september 2012.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden