Anoek de Groot, Thomas Roosenboom en Samuel Levie

En dan hier nog de geschiedenis van de 'politieke crèche' JOVD, prettige suggesties voor worstvullingen, het Japanse nachtleven van binnen uit en andere net verschenen titels.

Boek cover Nachtwild Beeld
Boek cover NachtwildBeeld

Als er veel plezier is, is er ook hevige pijn, luidt een Japans gezegde waarvan de Nederlandse fotografe Anoek de Groot (1970) de waarheid ondervond, toen ze enkele jaren geleden besloot onder de naam Amber als danseres in nachtclubs op te treden in Tokio en Sapporo. Haar memoires Nachtwild zijn een verkenning van het nachtleven van binnen uit, aanbevolen door Japankenners als Carolijn Visser en Jannie Regnerus. Achterin bedankt De Groot alle klanten die haar hun levensverhalen toevertrouwden, en verrassend genoeg ook het echtpaar Eva en Maarten Biesheuvel, 'waar altijd een kopje thee klaar stond. Soms een borreltje'.

Anoek de Groot, Elmar, €24,50

Vijftien jaar geleden bekroond met de Libris Literatuur Prijs, inmiddels toe aan de 37ste druk, met een nieuw omslag vanwege de verfilming: de roman Publieke werken van Thomas Rosenboom. Opdat men zich opnieuw kan laven aan zijn volzinnen: 'Het was ver na middernacht toen Vedder doorweekt en zwaar bij drank thuiskwam. Hij was op tril geweest ergens in een bierhuis met kelnerinnenbediening, de dameskapel walste nog voort in zijn hoofd.'

Thomas Rosenboom, Querido, €12,50

Boek cover Publieke werken Beeld
Boek cover Publieke werkenBeeld

Yvette van Boven houdt zoveel van worst dat je haar er gerust voor mag wakker maken, 'dan zou ik niet tegen u gaan krijsen, integendeel, ik zou u omarmen van blijdschap want worst is tof. Het is een gerecht voor alle soorten mensen, van alle tijden en van alle culturen', schrijft ze in het voorwoord van De worst story - De reis van drie vrienden van worstmaker Samuel Levie (van Brandt en Levie), die juist heel lang níét van worst hield: 'Ik at geen worst. Omdat ik niet precies wist wat er in ging vond ik het een beetje een dubieus idee.' In het mooi vormgegeven jongensboek De worst story doet hij voor die inhoud een aantal prettige suggesties.

Samuel Levie, Nijgh&VanDitmar, €27,50

Boek cover Worst Beeld
Boek cover WorstBeeld

'Ach ja, jeugdzondes', herinnert oud-hoofdbestuurslid van de liberale jongerenclub Jort Kelder zich. 'De JOVD was vooraleerst een politieke crèche waar je het vak kon leren.' Voor een baantje bij De Partij bleek Jort zelf, in de ogen van VVD-bazin Jorritsma, te vrijpostig. 'Ach ja, de JOVD', schampert ook Frits Bolkestein. 'Die zijn voor animale seks, het triohuwelijk en afschaffing van het koningshuis. De jongens en meisjes van de JOVD komen we zo nu en dan tegen. Dan luister je beleefd en loop je vervolgens schouderophalend door.' Een echte luis in de pels van de VVD wilde de JOVD maar niet worden, ook al omdat avances in de richting van D66 door de Jonge Democraten steeds nuffig werden afgewezen. JOVD-geschiedschrijver Ewout Klei probeert De weg naar de macht nog enig gewicht te geven door Mark Rutte als hoofdpersoon te nemen, maar veel meer dan de politieke tak van het studentencorps is de JOVD in vijftig jaar niet geworden.

Ewout Kiel, Nieuw Amsterdam €19,50

Boek cover De weg naar de macht Beeld
Boek cover De weg naar de machtBeeld

Sed omnia praeclara tam difficilia quam rara sunt, sprak uitgever en essayist Johan Polak op 21 januari 1991: Alles wat schitterend is, is even moeilijk als zeldzaam - uiteraard citeerde hij hier Spinoza. Polak en initiatiefnemer Rob Riemen richtten op die dag Nexus op, een nieuw cultuurfilosofisch tijdschrift in boekvorm. Nexus bestaat nu 25 jaar en viert dat met de bundel De terugkeer van Europa - Haar tranen, daden en dromen, waarin een verzameling klassieke toespraken (Victor Hugo, Joseph Roth, Robert Schuman) gezelschap krijgt van teksten van denkers en schrijvers als Colm Tóibín, Philipp Blom en Javier Marías.

Rob Riemen (red), Nexus Instituut, €34,50

Boek Cover De terugkeer van Europa Beeld
Boek Cover De terugkeer van EuropaBeeld

Kunnen we nog dankbaar zijn voor andere zaken dan de dingen die we duidelijk van iemand krijgen en die we graag willen hebben, 'voor alles'? Vraagt Paul van Tongeren zich af in zijn essay Dankbaar - Denken over danken na de dood van God.

Paul van Tongeren, Klement, €15

Boek cover Dankbaar Beeld
Boek cover DankbaarBeeld

Zijn ouders hadden een slecht huwelijk. Als kind al neemt Gustave zich voor het anders te doen. Hij wordt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog verliefd op Julia én op de zee. Met de eerste trouwt hij, en pas na de Tweede Wereldoorlog kan hij zich aan de tweede liefde wijden, als hij kapitein wordt. Te laat misschien om de verlangde vrijheid te smaken, want in de oorlogsjaren heeft hij voor de Duitsers gewerkt. Het is stil waar het niet waait is de tiende roman van de Vlaamse Elisabeth Marain (1943), bekend van Rosalie Niemand (1988).

Elisabeth Marain, Vrijdag, €19,95

Boek cover Het is stil waar het niet waait Beeld
Boek cover Het is stil waar het niet waaitBeeld

De voorzitter van de Armeense gemeenschap in Roemenië, Varujan Vosganian (1958), schreef een kroniek over het leven in de Armeense wijk van een Roemeense stad in de jaren na de oorlog. 'Wij onderscheiden ons niet door wat we zijn, maar door de doden die ieder van ons beweent', is het motto van grootvader Garabet. Die staat ook zelf op het omslag, in het midden op een foto uit 1926 van een boottocht op de Donau. In Duitsland is Het boek der fluisteringen van Vosganian onthaald als een meesterwerk. De Nederlandse vertaling is van Jan Willem Bos.

Varujan Vosganian, Pegasus, €24,50

Boek cover Het boek der fluisteringen Beeld
Boek cover Het boek der fluisteringenBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden