Annie M.G.'s Otje is op tv om te zoenen

Otje. AVRO, Nederland 1, 17.32 uur. Annie M.G. Schmidt wil maar niet dood. Drie jaar nadat ze het leven gedag zei, worden haar boeken verslonden, haar musicals opnieuw uitgevoerd en heeft de AVRO zich voorgenomen zoveel mogelijk werk van de schrijfster op televisie te brengen....

Te beginnen met Otje, een van haar laatste kinderboeken, dat in 1980 als feuilleton in weekblad Margriet verscheen en vanaf vandaag elke week in Alles Kits is te zien. Volgend jaar kerst is Abeltje aan de beurt, daarna volgt Minoes.

Otje is een achtjarig meisje dat met haar vader Tos, die kok is, op de zolder van hotel De Koperwiek woont in het stadje Kokkelburg. In het boek kunnen Tos en Otje beiden met dieren praten, maar in de televisieserie beschikt alleen Otje over deze opmerkelijke gave. Ze is bovendien de enige die haar vader weet te kalmeren als hij weer eens een van zijn vreselijke driftbuien krijgt.

Meestal komen die buien op als iemand Tos om zijn papieren vraagt. Die heeft hij namelijk niet. Ze zijn ooit zoekgeraakt in 'het Kompjoetergebouw', waar alles zich ophoudt dat naar gezag en bureaucratie riekt.

Als Tos na de zoveelste driftbui wordt ontslagen, begint voor Otje en haar vader (moeder komt nergens ter sprake) een lange zwerftocht. Uiteindelijk gaat Tos op reis en belandt Otje bij twee akelige tantes, die haar Odilia noemen en pogingen ondernemen om van Otje een keurig meisje te maken.

Is het boek al erg leuk, de televisiebewerking is zo mogelijk nog leuker. Scenarioschrijfster Tamara Bos heeft niet geaarzeld flink in het origineel te veranderen. De mannelijke admiraal die Tos in het boek op zijn schip meeneemt, is ineens een vrouw geworden die tot over haar oren verliefd op hem is. De blanke juffrouw Twiddel is in het tv-programma een zwarte Surinaamse, en de stadsoorkonde van Kokkelburg, die Schmidt pas halverwege het boek introduceerde, komt in aflevering één al ter sprake.

Toch ademt de televisie-Otje onmiskenbaar de geest van Annie M.G. Schmidt. Misschien komt het door de liedjes, geschreven door Tamara Bos en van muziek voorzien door Johan Hoogeboom en Maarten van Roozendaal. Misschien heeft het te maken met de kleuren, die net iets feller en vrolijker zijn dan in het echte leven. Misschien ligt het aan Marjan Luif en Olga Zuiderhoek die prachtig zijn als de akelige tantes.

De grootste troef is Otje zelf, of liever gezegd degene die haar vertolkt: Anne Rats, nu elf jaar oud, die als een dartel diertje door de serie danst en ook nog eens heel mooi kan zingen. Een meisje om te zoenen, in een serie die wellicht net zo'n klassieker wordt als het oorspronkelijke boek.

Wilma de Rek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden