Annick Hanekroot

Annick Hanekroot zij-instromer in het basisonderwijs, Rotterdam..

'Mijn overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs was eigenlijk een samenloop van allerlei omstandigheden. Ik werkte als conflictbemiddelaar. Een prima baan, maar naarmate ik succesvoller werd, begon ik het ook steeds zwaarder te vinden. Als ik mijn zoon dan naar school bracht was ik bijna jaloers, zo leuk vond ik het daar. Ik gaf al cursussen aan volwassenen, en besefte dat ik meer wilde doen met lesgeven.

'Om te zien of het echt wat voor mij zou zijn, ben ik poolshoogte gaan nemen bij verschillende basisscholen. Mijn enthousiasme werd verder aangewakkerd en daarnaast merkte ik dat ze echt zaten te springen om nieuwe leerkrachten. In april 2001 heb ik de stap gezet. Kort daarop werd de wet aangenomen die het mensen uit het bedrijfsleven mogelijk maakt in het onderwijs te gaan werken, zonder al te veel inkomensverlies.

'Het afgelopen jaar heb ik een op maat gesneden bijscholingscursus gevolgd via BOOR (Bestuur van het Openbaar Onderwijs Rotterdam). Eén dag cursus in de week en meteen drie dagen aan de slag. De cursusdag wordt uitbetaald als volledige werkdag, dat is het grote voordeel.

'Ik werk nu op een kleine basisschool met 140 leerlingen, De Bergse Zonnebloem in Rotterdam, en heb het daar heel erg naar mijn zin. Ik verdien wel een stuk minder. Een vergelijking is een beetje lastig te maken, want ik was hiervoor zelfstandig ondernemer en mijn inkomsten waren heel grillig.

'Het salaris is hoofdzakelijk bepaald op basis van de baan die ik had voordat ik voor mij zelf begon. Ik was toen werkzaam bij de overheid, in de kwaliteitszorg bij defensie. Nu krijg ik als leerkracht ongeveer 1300 euro netto per maand.

Maar ik zit nog niet aan de top, althans dat hoop ik. Het salaris is wel meer dan standaard in het onderwijs wordt verdiend. Gelukkig krijg ik geen scheve ogen van collega's op school. Iedereen is blij dat ik er ben. Op andere scholen gaat het er wel eens anders aan toe, daar wordt toch met enige jaloezie naar het salaris van de zij-instromers gekeken.

'Geld is niet zo heel erg belangrijk voor mij. Maar ik zeg er eerlijk bij dat mijn man een goed salaris heeft, dat maakt het een stuk relaxter. Aan lekker wonen hecht ik veel belang. Wij hebben een mooi huis en daar gaat bij ons veel geld in zitten. Niet zozeer in een luxe inrichting, maar meer in de hypotheek. En wij hebben ieder een eigen auto, dat kost ook wel wat. Wij leven makkelijk, gaan uit eten zonder er over na te denken.

'Aan verre vakanties en kleding wordt weer niet zo veel uitgegeven. Ik sta wel regelmatig rood, maar wie doet dat niet. Het geld gaat er bij mij uit met kleine beetjes tegelijk.

'Ik ben niet zo heel impulsief. Je zult mij niet ineens met een nieuwe bank of een hele dure jas zien thuiskomen. Ik wik en weeg altijd erg. Met beleggen zijn wij maar even gestopt. We hebben een pauze genomen in deze hectische tijden. Voorlopig gewoon maar sparen, dat is een stuk rustiger.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden