Annette Nijs hervat lentetournee

Alvorens de studiefinanciering te hervormen, wil staatssecretaris Nijs van de studenten in verschillende steden horen wat zij er eigenlijk van vinden....

Nijs on tour, zoals de serie bijeenkomsten heet, werd in maart al na een paar optredens stilgelegd, vanwege de dood van koningin Juliana. Gisteren pakte de staatssecretaris de draad weer op met bezoeken aan Groningen, Enschede en Wageningen.

Vandaag en morgen besluit ze haar tournee in Tilburg, Rotterdam, Nijmegen en Utrecht.

Na een korte introductiefilm met opzwepende muziek, een flitsend logo en kreten als 'stufi is een hot issue' en 'praat erover met Annette Nijs' geeft ze meteen het publiek het woord. Ze wil weten wat studenten van het huidige stelsel vinden. Hoe betalen ze eigenlijk hun studie? En hebben ze problemen met het systeem?

De duur van de studiefinanciering blijkt een bezwaar. Want om niet alleen maar achter de boeken te zitten en je ook breder te ontwikkelen, moet je toch zeker vijf jaar over je studie kunnen doen, vinden de meeste studenten. En de staat betaalt maar vier jaar.

Een student wijsbegeerte komt direct maar met een voorstel. Waarom niet studenten die na vier jaar bewezen hebben het goed te doen, belonen met een extra beurs. De staatssecretaris is er niet voor. 'Want ik vind het niet meer dan normaal dat je je best doet.' Nijs vraagt zich af waarom het een bezwaar zou zijn om geld te lenen voor dat extra jaar. 'Of ontplooi je je soms minder als je het moet terugbetalen?'

De jonge staatssecretaris staat relaxed voor de zaal. Ze stelt vragen en luistert, terwijl ze begripvol knikt na de antwoorden, en vat dan vaak het betoog nog even samen. De microfoon is aan haar oor bevestigd, zodat ze alle ruimte heeft voor Elco Brinkman-achtige shuffles.

De opkomst in Groningen is niet geweldig hoog, zodat de staatssecretaris al snel bezoekers herkent en begroet met de woorden: 'Ik kom steeds weer dezelfde mensen tegen overal.'

Nijs zal de komende maanden zowel de bekostiging van de instellingen als de studiefinanciering hervormen. En omdat er gezien de economische omstandigheden niet meer geld bij zal komen, vrezen de studenten in de zaal dat de zoveelste verandering ook de zoveelste verslechtering zal betekenen. Ten onrechte, zegt Nijs: 'Ik begrijp het wantrouwen tegenover de politiek, maar hier staat een staatssecretaris die wil luisteren'.

Een puzzel, zo noemt Nijs de hervormingen waar ze mee bezig is. En hoewel het haar puzzel is, kan ze niet genoeg benadrukken dat ze echt naar de studenten luistert, en hun mening in haar oren zal knopen.

Maar het publiek is niet geheel overtuigd. Rechtenstudente Marjolein Gorisssen, terwijl Nijs alweer in de dienstauto op weg is naar Enschede: 'Ik vind dat ze het erg goed deed, alleen heeft ze volgens mij allang een plan in het hoofd, maar ik vind het wel goed dat ze de moeite neemt om in Groningen met studenten te praten. Dat was met eerdere bewindslieden toch wel anders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden