Annemieke Roobeek steekt méér dan haar kop boven het maaiveld uit

Jammer dat Annemiek Roobeek alleen over werk wil praten. Nu maakt ze wel een heel oppervlakkige indruk, oordeelt Liesbeth Wytzes....

LIESBETH WYTZES

WAT EEN inventief blad is Opzij toch. Ik heb me zelden zo vermaakt als met het dubbeldikke Kerstnummer, geheel gewijd aan het verrassende onderwerp Succes. Vooral het gesprek met Professor Doctor Annemieke Roobeek was een genot om te lezen.

Roobeek, die twee hoogleraarschappen bekleed, diverse commissariaten heeft, in allerlei besturen zit, een man en drie kinderen heeft, wilde alleen maar over haar werk praten. 'Uit wat ik doe kun je heel goed opmaken wie ik ben', aldus de hoogleraar.

Gelijk heeft ze. Roobeek ís haar werk en dat is maar goed ook, want ze doet het geweldig. Geen wonder dat ze zo heerlijk zelfverzekerd is. Een paar citaten.

'Ik heb voelhorens voor dingen die gaan gebeuren, ik heb de durf en het lef om het neer te zetten, uit wat ik doe kun je heel goed opmaken wie ik ben, ik kan met heel veel verschillende mensen omgaan, ik ben een bruggenbouwer, ik kan mensen goed motiveren, ik kan ter plekke zoveel verzinnen, ik ben een autonoom denker, misschien past een ambt als minister-president nog het meest bij mij, ik sta vaak om half twee 's nachts de was nog te vouwen, ik ga er om vier uur uit, ik blijf niet staren op de zandhopen en de problemen, ik ziet op zoveel plekken, ik ben een sociaal architect geworden.'

Roobeek weet wat ze kan, en niet alleen weet ze dat, ze zegt het ook. En met overtuiging, want in het hele interview is voor twijfels geen ruimte. De journalist doet aan het einde van het verhaal nog een dappere poging, maar Roobeek weet van geen ophouden.

'Is er een gebied waarop je weleens onzeker bent?' Ik geloof dat ik je vraag niet begrijp.'

Roobeek denkt: in Nederland mag je je kop niet boven het maaiveld uitsteken, nou, ik klauter er gewoon helemaal bovenuit. Dat ze bij haar seksegenoten niet zo goed ligt als je wel zou mogen hopen - zo'n dubbele professor is ten slotte een lichtend voorbeeld voor ons allen - is volgens haar gewoon te wijten aan jaloezie. Omdat zij haar zaakjes nu eenmaal beter voor elkaar heeft dan die vrouwen.

En niet alleen doet Roobeek haar werk op een voorbeeldige manier, ze heeft ook nog een perfect geregeld huishouden. Geen au pair, alleen een werkster en een oma die af en toe bijspringt. Roobeek doet zelf de boodschappen en kookt ook nog.

Wie stiekem hoopt dat ze dan toch op z'n minst een zielloos huwelijk heeft kan zich de moeite besparen. 'We schrijven samen stukken. Naast passie is dat een fantastische manier om inhoud te geven aan je relatie.'

Potverdorie, nog passie ook! Wanneer zou die oplaaien, want wie om half twee 's nachts de was opvouwt en er om vier uur weer uit gaat, lijkt daar niet zoveel tijd voor te hebben. Maar het zal wel een kwestie van quality time zijn.

Het gekke is dat Roobeek niet veel tijd en aandacht lijkt te hebben voor de, laten we zeggen, diepere dingen van het leven. Ze heeft het niet over haar belangstelling voor cultuur of religie, maar dat zal wel als vanzelfsprekend worden gezien. Natuurlijk staat er in haar boekenkast een indrukwekkende collectie wereldliteratuur die nog gelezen is ook. Zo zegt ze ook niets over de tijd die ze besteedt aan bidden of mediteren, of naar klassieke muziek luisteren. Maar waarschijnlijk doet ze dat allemaal, en is nog een verdienstelijk paukenist ook.

Jammer hoor, dat ze in dit gesprek niet over andere dingen dan werk wilde praten, want die geven een diepgang aan het leven en aan de persoonlijkheid die Roobeek lijkt te ontberen. Nu maakt ze wel een karikaturale en oppervlakkige indruk, een rollercoaster van succes die in blinde ambitie op drift is geraakt en zomaar op de klippen kan lopen.

En hoe moet het dan verder met de wereld?

Liesbeth Wytzes is journalist

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden