Annemarie Penn nieuwe burgemeester Maastricht

Annemarie Penn-Te Strake, lid van het college van procureurs-generaal bij het Openbaar Ministerie in Den Haag en voormalig hoofdofficier van justitie in Maastricht, wordt de nieuwe burgemeester van Maastricht. Zij wordt de opvolger van VVD'er Onno Hoes die in december zijn vervroegde vertrek aankondigde.

Annemarie Penn-te Strake (M).Beeld anp

Dat heeft Vivianne Heijnen (CDA), voorzitter van de vertrouwenscommissie, donderdagavond bekendgemaakt. Penn-Te Strake was bijna zes jaar hoofd van het arrondissementsparket in Maastricht. 'Vanuit deze functie heeft ze een breed grensoverschrijdend netwerk opgebouwd', aldus Heijnen. 'Het behoeft geen betoog dat haar ervaring op het gebied van openbare orde en veiligheid groot is.'

Veiligheid en bestrijding van drugscriminaliteit vormen in Maastricht een belangrijk thema. Penn-Te Strake is geen lid van een politieke partij. Volgens Heijnen vormt haar 'geringe ervaring in de lokale politiek' geen obstakel. Het is voor het eerst dat Maastricht een vrouwelijke burgemeester krijgt.

De bekendmaking in de gemeenteraad liet langer op zich wachten dan gepland. Het oponthoud van een uur zou te maken hebben met de precieze formulering van de tekst waarin wordt uitgelegd waarom Penn-Te Strake de voorkeur heeft gekregen.

Verder lezen

Lees hier de reconstructie van de val van Onno Hoes.

Lees hier het profiel van Hoes: 'Een charmante liberale wonderboy'

PowNews

Hoes kondigde in december zijn vervroegde aftreden aan nadat een meerderheid van de gemeenteraad geen vertrouwen meer in de burgemeester bleek te hebben. De VVD-bestuurder was in de val gelokt door nieuwsprogramma PowNews, dat beelden uitzond van een date met een 20-jarige jongeman. Tijdens die privé-gesprekken maakte Hoes seksueel getinte opmerkingen en liet hij zich ook laatdunkend uit over de gemeenteraad.

De opnamen waren heimelijk gemaakt door de jongeman. Een jaar eerder had Hoes zich in de ogen van de gemeenteraad ook al 'burgemeesteronwaardig' gedragen door in een hotellobby te zoenen met een andere jongeman. Hoes hield de eer aan zichzelf, maar maakte, tot irritatie van de raad, bekend aan te blijven tot zijn opvolger was benoemd.

Belangenverstrengeling

In 2010 stapte zijn voorganger Gerd Leers ook al vervroegd op, nadat ophef was ontstaan over mogelijke belangenverstrengeling bij de aankoop van een Bulgaarse villa. Veel Maastrichtenaren vonden echter dat de CDA'er onterecht was weggestuurd. Eerder dit jaar werd zelfs een actie gevoerd om Leers terug te krijgen in het stadhuis, die ruim achtduizend steunbetuigingen kreeg. De CDA'er liet echter weten niet opnieuw burgemeester van Maastricht te willen worden.

Op de vacature hadden zeventien kandidaten gesolliciteerd: vijftien mannen en twee vrouwen. Onder hen waren vier CDA'ers, vier VVD'ers, drie PvdA'ers, één van D66, één van een lokale partij en vier 'partijlozen'. Veel sollicitanten hebben een ambtelijke of politiek-bestuurlijke achtergrond, liet de provincie weten. Gouverneur Theo Bovens heeft de eerste selectie gemaakt. De vertrouwenscommissie heeft zes sollicitanten gesproken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden