Anne Vegter nieuwe Dichter des Vaderlands

De Rotterdamse dichteres en schrijfster Anne Vegter is voor 4 jaar benoemd tot de nieuwe Dichter des Vaderlands. Zij neemt het stokje over van Ramsey Nasr, die de functie de afgelopen 4 jaar vervulde. Vegter (54) is na de dichters Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr de eerste vrouw die het ereambt voor haar rekening neemt.

Anne Vegter Beeld null
Anne Vegter

Voor de eerste keer was er geen verkiezing voor de nieuwe Dichter des Vaderlands. Een breed samengestelde benoemingscommissie wees de nieuwe dichter aan. In de benoemingscommissie zaten onder andere programmamaker Arie Boomsma, dichter Maria Barnas, schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos.

De commissie was het unaniem eens met de voordracht van Vegter. 'Zij is een uitermate veelzijdig dichter en schrijver wiens maatschappelijk engagement niet nieuw is en met de jaren steeds sterker lijkt te worden.'

De gedichten van Vegter, die ook kinderboeken heeft geschreven, zijn volgens de commissie toegankelijk. 'Vanwege haar open blik en indringende taal, omdat zij een brug kan slaan naar theater en beeldende kunst, en omdat ze ook kinderen voor zich zal weten te winnen, is Anne Vegter de perfecte Dichter des Vaderlands.'

Vegter zelf heeft al aangekondigd poëzie breed te willen verspreiden en te populariseren, niet alleen in de Randstad, maar in het hele land. In het voorjaar van 2014 gaat ze op reis langs alle regio's en plaatsen waar door bezuinigingen bibliotheken en culturele centra zijn verdwenen. Bij haar activiteiten wil ze moderne media combineren met flashmobs of oeroude middelen als spreekkoren. Ze wil poëzie inzetten als 'radicaal middel tegen de dominantie van politiek-economisch taalgebruik'.

De organisatie wilde af van een verkiezing omdat de afgelopen jaren bleek dat veel gevestigde dichters best bereid waren Dichter des Vaderlands te worden, maar geen zin hadden om campagne te voeren. De organisatie is in handen van onder meer Poetry International, de Koninklijke Bibliotheek, de Poëzieclub en NRC Handelsblad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden