Anne Sofie von Otter

Door alle toegevoegde galm jengelde de stem van Von Otter soms alsof ze in een karaokeshow optrad.

BIËLLA LUTTMER

Home for Christmas, heette het kerstconcert dat de beroemde mezzosopraan Anne Sofie von Otter (57) gaf in Rotterdam. Daar verwacht je bij een Zweedse zangeres een collectie ingetogen Zweedse kerstliederen bij, en misschien een vrolijk verlichte boom op het podium of een achtergrond van een videoscherm met sneeuwbedekte naaldbomen.

Niet bij Von Otter. Met The Merry Swedish Gentlemen, een vijfkoppig ensemble met strijkers, accordeon, gitaar en piano, kwam ze in polonaise de Grote Zaal van de Doelen binnen en daarmee hield de joligheid niet op. Na een kort Zweeds volkslied greep ze haar pianist bij de arm voor een rondedans, zo een die je je voorstelt in een dorpscafé tegen sluitingstijd. In de Doelen veroorzaakte het plaatsvervangende schaamte.

Merkwaardig genoeg waren alle instrumenten van de blije Zweedse heren, zelfs de piano en de accordeon, versterkt en voorzien van een flinke dot nagalm, alsof bij een kerstconcert ineens alle professionele aandacht voor klankkwaliteit overboord kan worden geschoven.

In de eerste serie volksliedjes dreunde de contrabas alle overige instrumenten weg. In de tweede serie was het vooral de piano die maakte dat de accordeonist en de violist net zo goed een biertje hadden kunnen drinken in het naastgelegen Doelencafé.

Ook de stem van Anne Sofie von Otter kreeg een toegevoegde dot galm, waardoor die soms jengelde als in een karaokeshow. Jammer, want door alle bijgeluiden heen werd duidelijk dat haar mezzo nog altijd warm klinkt, en gaaf.

Samen met de jonge sopraan en harpiste Margareta Bengtson was er soms een moment van verstilde schoonheid, waarin de hoge stem van Bengtson en de lage van Von Otter mooi met elkaar mengden maar onmiddellijk daarna werd er weer weggehost en ho! en ha! geroepen.

Stille nacht, aan het slot van de avond, hebben we voor alle zekerheid niet afgewacht. De herinnering aan mezzo van wereldklasse kan ook kapot.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden