Anne Jan & Sofie groene winnaars

Het contrast kon nauwelijks groter zijn. De drie finalisten van Cameretten 2001 waren onbeduidende krabbelaars in vergelijking met Freek de Jonge die het gastoptreden verzorgde....

De jury had geen kandidaat kunnen ontdekken voor de Persoonlijksheidsprijs. In het programma Groen van het studentenduo Anne Jan & Sofie zag de jury de minst beperkte voorstelling van de avond, maar ook de uitreiking van deze hoofdprijs leek niet echt van harte te gaan.

Het winnende duo oogt heel fris, op een Kinderen voor Kinderen-manier: jongen draagt een iets te lange korte broek en meisje heeft een vrolijke bloem op haar borst. Daardoor komen de grimmige liedjes en conférences, bijvoorbeeld over een racistische onderwijzer, sterk over. Ook hadden zij het lef om met een heel fragiel liedje, over de leukste oom die toch niet zo vreselijk leuk bleek te zijn, aan het eind te plaatsen.

Het was niet moeilijk om te voorspellen dat Laurens Joensen, een Zeeuw met Eskimo-bloed, met de Publieksprijs naar huis zou gaan. Aan het slot van zijn half uurtje had hij het publiek, dat op cabaretfestivals doorgaans niet al te kritisch is, in zijn zak met een steenkool-Duitse Heino meezing-Schlager over een trucker die zijn zware werk alleen kan verrichten als hij zo nu en dan een lifster tot een blow job kan aanzetten. Ofschoon Joensen wel veel verschillende muziekstijlen uitprobeerde, sloeg de verveling toch toe omdat hij constant in dezelfde akkoordenschema's bleef hangen.

Sjaak Hartog viel terecht buiten de prijzen. Hij gaat ervan uit dat de vorm - de broodmagere jongen voerde een dansje uit in zijn onderbroek en vertelde op rijm een paar bizarre verhalen - het gebrek aan inhoud kan verbergen. Daarnaast had hij misschien nog wel het meeste last van de nieuwe behuizing van het festival.

De overgang van de aula van de Technische Hogeschool in Delft, waar het festival is begonnen, naar het Rotterdamse Luxor Theater was al groot. Nu men het Oude Luxor heeft verruild voor de indrukwekkende kolos aan de Maas dreigen veel cabaret-amateurs te verdrinken. Dit kun je beginnende artiesten eigenlijk niet aandoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden