ANNE H. MULDER

ANNE H. MULDER, de stem van de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep, publicist en Bekende Nederlander, is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden....

Anne Henriëtte Mulder werd op 25 mei 1906 in Loosduinen geboren als dochter van een huisarts in een deftig, kunstzinnig en muzikaal gezin. Na de hbs studeerde ze Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden, met de bijvakken muziek- en kunstgeschiedenis. Een van haar leermeesters was Albert Verweij. Van 1926 tot 1938 publiceerde ze met enige regelmaat in diverse tijdschriften. Haar eerste boek, Geschiedenis van Oranje. Doorluchtig verteld, verscheen in 1938 en handelde over de 'menschen' van het koningshuis. Voor uitgeverij Querido was dat aanleiding haar te vragen een populaire geschiedenis te schrijven over het dagelijks leven - naar Frans voorbeeld. Dat werd het vierdelige Zeven eeuwen Nederlandsche levenskunst. Een geschiedenis van het dagelijksch leven. Het was een boekwerk dat aansloeg bij het grote publiek en vele malen werd herdrukt, omdat het volgens de recensenten herkenbaar, toegankelijk en meeslepend was geschreven. Ze schreef nog meer boeken, delen van boeken en honderden artikelen over culturele en cultuurhistorische onderwerpen. Passe-partout werd van 1955 tot 1959 wekelijks afgedrukt in Elseviers Weekblad. Na 1970 publiceerde ze nauwelijks meer.

Anne H. Mulder behoorde tot de Bekende Nederlanders van haar tijd (1940-1970). Ze was lid van talloze letterkundige jury's, een vaste gast bij belangrijke culturele gelegenheden en had vrienden van naam in de letterkundige wereld van Amsterdam, onder wie Ed. Hoornik, Henriëtte van Eyk, Geert van Oorschot en Victor van Vriesland. Ze wierp zich op als moderniste toen ze de vijftigers verdedigde tegen de kritiek van een oudere literaire generatie. Maar ondanks alles bleef ze, zoals ze zich het liefst liet noemen, een 'gewone mevrouw'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden