Anne Frank Fonds klaagt Parool aan

Het Anne Frank Fonds in Bazel klaagt dagblad Het Parool aan, omdat het woensdag een tot nu toe onbekende dagboekbrief van Anne Frank heeft gepubliceerd....

TOINE HEIJMANS

Van onze verslaggever

Toine Heijmans

AMSTERDAM

Om dezelfde reden zullen de advocaten van het fonds Cor Suijk aanklagen, de man die vijf bladzijden van de dagboeken jarenlang verborgen hield. Suijk wordt verweten de tekst te hebben doorgespeeld aan Het Parool.

De krant publiceerde gisteren drie van de vijf geheimgehouden bladzijden, die samen één brief vormen aan Anne's fictieve vriendin Kitty. Anne Frank beschrijft daarin het huwelijk van haar ouders, en ze neemt het op voor haar moeder die liefdeloos wordt behandeld door haar echtgenoot. Tussen de regels door is te lezen dat vader Otto Frank eigenlijk van een andere vrouw hield.

Het Parool wist dat het zich de woede van het Anne Frank Fonds op de hals zou halen, als de brief werd afgedrukt. Het fonds hecht zeer aan het auteursrecht - eerder werd het biografe M. Müller verboden de verborgen teksten op te nemen in haar boek over Anne Frank, dat binnenkort verschijnt.

Desondanks drukte de voormalige verzetskrant Het Parool de brief af. 'Gegeven de nieuwswaarde van de tekst is dat volgens ons niet in strijd met het auteursrecht', zegt redacteur P. Arnoldussen, die de pagina's opspoorde. 'Deze velletjes zijn nieuws - het is vrij absurd dat het fonds tot eind volgend jaar wil wachten met de publicatie.'

Pas vorige week werd het bestaan van de dagboekpagina's bekend. Suijk, een ex-medewerker van de Anne Frank Stichting, hield ze achttien jaar verborgen. Hij zegt de bladzijden in 1980 gekegen te hebben van Otto Frank, de vader van Anne, die ze voor publicatie wilde behoeden.

Suijk beschouwt zichzelf als rechtmatig eigenaar van de papieren. Het Anne Frank Fonds en het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie bestrijden dat. Zij proberen het dagboek met tussenkomst van een advocatenbureau van Suijk te verkrijgen.

Deze zegt de papieren echter alleen af te willen staan als hij geld kijgt. Daarmee wil hij het Anne Frank Center in New York steunen, waarvoor hij werkt.

Pagina 6: Commentaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden