'Anne Frank-film in het geheim vertoond in Iran'

In Iran is in het geheim een film vertoond over het dagboek van Anne Frank. Dit meldt de Amerikaanse filmnieuwssite Deadline. Een groep studenten filmwetenschappen en hun docenten zagen Anne Frank: Then and Now zonder toestemming van de Iraanse autoriteiten, die in het verleden de Holocaust menigmaal hebben ontkend.

Beeld uit de trailer van Anne Frank: Then and Now. Beeld YouTube

Deadline vermeldt de locatie van de filmvertoning noch de namen van de betrokkenen, om te voorkomen dat de aanwezigen, 'die een gevangenisstraf riskeerden', in de problemen komen. De website claimt foto's te hebben verkregen die de echtheid van het evenement bevestigen.

Anne Frank: Then and Now werd geschoten in de Arabische en Palestijnse plaatsen Gaza, Rammallah en Jaffa tijdens de Gaza-oorlog in 2014. De film verhaalt - in het Arabisch - over het leven van acht Palestijnse meisjes en twee Holocaust-overlevenden. In de film lezen ze passages voor uit het dagboek van Anne Frank.

De Kroatische filmmaker Jakov Sedlar was aanwezig bij de heimelijke filmvertoning. Na afloop sprak hij met de aanwezigen over de Tweede Wereldoorlog. 'Die studenten hadden nog nooit gehoord van Anne Frank', vertelt Sedlar tegen Deadline. 'Slechts twee jonge mensen wisten iets af van de Holocaust.'

Holocaustontkenning

Het is in Iran, evenals in Arabische landen, niet ongebruikelijk dat de Holocaust wordt ontkend of gebagatelliseerd. Zo zette grootayatollah Ali Khamenei, de religieus leider van Iran, vraagtekens bij het waarheidsgehalte van de Jodenvervolging. 'De Holocaust is een gebeurtenis waarvan de waarheid onzeker is en indien ze heeft plaatsgevonden, is het onduidelijk hoe', zei hij in een rede in 2014.

Tegelijkertijd proberen de relatief gematigde president Hassan Rohani en zijn kabinet een andere positie in te nemen. 'Ik kan u zeggen dat elke misdaad tegen de menselijkheid in de geschiedenis, waaronder de misdaad van de nazi's tegen Joden en niet-Joden, verwerpelijk en afkeurenswaardig is', zei Rohani in 2013 tegen CNN. Mohammad Javad Zarif, minister van Buitenlandse Zaken, schreef op Twitter: 'Iran heeft [de Holocaust] nooit ontkend. De man van wie men dacht dat hij het ontkende, is nu weg.' Zarif verwees daarmee naar Rohani's voorganger, Mahmoud Ahmadinejad, die de Holocaust altijd heeft weggewuifd als 'een grote leugen'.

De geest van Ahmadinejad is zeker niet verdwenen. Illustratief is het cartoonfestival dat juni dit jaar voor de tweede maal werd gehouden in Iran, met de Holocaust als thema. In gesprek met de New Yorker nam Zarif afstand van de spotprentcompetitie, die inzendingen vanuit de hele wereld trekt. De minister stelde dat het festival een project is van een ngo en dat de regering het evenement 'steunt noch organiseert'.

Bagatelliseren van Holocaust

Hoe kon het gebeuren dat schrijver Said El Haji drie jaar geleden langzaam maar zeker de Holocaust begon te bagatelliseren? Hij schreef er vorig jaar een artikel over. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden