Annan wil vredesmacht in Libanon

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft maandag de Veiligheidsraad voorgesteld een vredesmacht af te vaardigen naar Zuid-Libanon om er de voortwoekerende strijd tussen Israël en Hezbollah te beëindigen....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

De Britse premier Tony Blair heeft zich achter het plan geschaard, de Russische president Vladimir Poetin is bereid manschappen te leveren. VN-gezant Vijay Nambiar, door Annan op pad gestuurd, heeft over zijn gesprekken in Beiroet met premier Fuad Siniora en parlementsvoorzitter Nabih Berri gezegd dat er ‘concrete ideeën’ waren geopperd. Het waren ‘veelbelovende eerste inspanningen op de weg voorwaarts’, die hij vandaag in Jeruzalem voorlegt aan de Israëlische regering.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, heeft gezegd dat eerst de bemiddelingspoging van Nambiar moet worden afgewacht voor uitgebreid over een VN-macht gesproken kan worden.

Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is van plan ook naar het Midden-Oosten af te reizen in een poging de crisis te bezweren.

De Israëlische premier Olmert heeft vooralsnog geen oren naar een VN-macht, die er op toe zou moeten zien dat Hezbollah geen raketten meer vanuit het zuiden van Libanon afschiet. Liever ziet Israël het Libanese leger die taak op zich nemen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, op bezoek in de Syrische hoofdstad Damascus, noemde ‘een staakt-het-vuren en dan een gevangenenruil’ de geëigende weg om het conflict te beëindigen. Hezbollah en Hamas hebben nauwe banden met Teheran en Damascus.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben maandag in Brussel opgeroepen de gevechten te staken, ook riepen ze Hezbollah en Hamas op de ontvoerde soldaten vrij te laten. De EU onderzoekt of het kan bijdragen aan een VN-vredesmissie.

Bij een bombardement op een brug in Zuid-Libanon kwamen maandag tien burgers om die juist overstaken. In de stad Tyrus zijn negen doden onder een gebombardeerd huis uitgehaald. Ook Beiroet is weer de hele dag onder vuur genomen – rook lag over de stad. ‘Israël snijdt het land aan stukken’, zei premier Siniora. Er is voor miljarden aan materiële schade aangericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden