Annan: Staakt-het-vuren maandagmorgen

De vijandelijkheden in Libanon en Israël worden maandagmorgen vroeg beëindigd. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zei dit zaterdagavond in New York....

ANP/RTR/AFP

Annan zei dat de premiers van Israël en Libanon het erover eens zijn dat de vijandelijkheden maandag om 05.00 Greenwich Mean Time (GMT) of 07.00 uur ‘s morgens onze tijd beëindigd worden.

Hij beklemtoonde dat het beter meteen tot een bestand had moeten komen omdat de Veiligheidsraad laat op vrijdag met een resolutie ook het lijden van de burgerbevolking wilde beperken.

De Israëlische strijdkrachten blijven ondertussen dieper Libanon binnentrekken en hebben de rivier de Litani op verschillende plaatsen bereikt. Naar schatting 30.000 Israëlische soldaten zijn Zuid-Libanon binnengevallen na een maand van verwoestende bombardementen op heel het land.

Het Libanese regeringsleger is geen partij voor de aanvallers en heeft geen verzet kunnen bieden. Niettemin zijn circa dertig Libanese politieagenten en militairen door de aanvallers gedood. Bijna eenderde van de bevolking is ontheemd, de infrastructuur is verwoest, meer dan duizend mensen zijn door bombardementen gedood en voor de kust ontvouwt zich een milieuramp.

De minister van Buitenlandse Zaken van de joodse staat, Tzipi Livni, zei dat Israël vanaf maandag de ‘offensieve operaties in Libanon’ beëindigt.

Israëlische media berichtten zondag dat het leger zich voorneemt zich uit Zuid-Libanon terug te trekken binnen één of twee weken na de komst in het gebied van manschappen van de VN-macht Unifil en het Libanese regeringsleger.

Die zouden over zeven tot tien dagen al moeten arriveren. Leider Nasrallah van de beweging Hezbollah zei zaterdag dat hij de resolutie van de VN eerbiedigt en straks met de VN-troepen en Libanese militairen zal meewerken. Wel blijft zijn beweging zich verzetten tegen de Israëlische agressie tegen en bezetting van Libanon, aldus Nasrallah.

De strijders van de Zuid-Libanese beweging Hezbollah bestoken de aanvallers zowel met raketbeschietingen op noordelijk Israël als met verbeten verzet tegen de Israëlische militairen die Libanon zijn binnengedrongen. Het aantal raketten dat de beweging zaterdag op Israël afvuurde was evenwel met 65 aanzienlijk minder dan in voorgaande dagen van het conflict.

Volgens Arabischtalige media in het Midden-Oosten zijn zaterdag zeventien Israëlische aanvallers in Zuid-Libanon gedood. Dat zou dan de dodelijkste dag zijn voor de Israëlische strijdkrachten in de hele maand van aanvallen op het buurland. Een Israëlische legerwoordvoerster sprak laat op de dag vooralsnog van zeker elf militairen die door de Zuid-Libanese Hezbollah zaterdag zijn gedood. Er zijn circa zeventig Israëlische soldaten gewond geraakt.

Het verzet van Hezbollah haalde onder meer een Israëlische legerhelikopter neer boven Libanees grondgebied. De shi'itische Zuid-Libanezen van de Hezbollah leden volgens het Israëlische leger zware verliezen zaterdag. In 24 uur tijd zijn er meer dan veertig gedood. Hezbollah ontkent die verliezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden