Annan prijst verloop verkiezingen Haïti

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties is redelijk tevreden over het verloop van de presidents- en parlementsverkiezingen in Haïti. Hij riep de bewoners van het Caribische land woensdag op de uitslag te respecteren en te streven naar nationale eenheid.

De VN-baas spreekt in een verklaring van ,,opvallend weinig geweld'' bij de stembusgang dinsdag, in vergelijking met vorige verkiezingen op het straatarme eiland. ,,Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor Haïti'', aldus Annan.

Ondanks de relatieve rust kwamen dinsdag zeker drie mensen door geweld en chaotische taferelen bij de stembureaus om het leven. Enkele tientallen mensen raakten gewond.

Ook ging een deel van de stemlokalen te laat of helemaal niet open. De VN-vredesmacht Minustah besloot daarop de stemlokalen langer open te houden om alle wachtenden de kans te geven hun stem uit te brengen. VN-waarnemers schatten dat ruim 50 procent van de kiesgerechtigde Haïtianen heeft gestemd.

Officiële uitslagen

De autoriteiten maken de officiële uitslagen waarschijnlijk pas vrijdag bekend. Voordat alle stemmen zijn geteld, moeten muilezels nog de stembriefjes uit afgelegen gebieden naar de bewoonde wereld dragen.

Uit voorlopige tellingen blijkt dat René Preval, die tussen 1996 en 2001 al staatshoofd was, een goede kans maakt opnieuw president te worden. In de arme en ook in de meer welvarende wijken van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zou Preval op voorsprong staan. Dat blijkt uit cijfers die op de muren van de stembureaus worden gekalkt.

De stembusstrijd van dinsdag was de eerste sinds het gedwongen vertrek van president Jean-Bertrand Aristide bijna twee jaar geleden. Na de gewapende opstand tegen de democratisch gekozen Aristide trad een tijdelijke regering aan. De Verenigde Naties stuurden de vredesmacht Minustah naar het Caraïbische land. Die hebben het land nog steeds niet helemaal in handen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden