Annan: leiding antiterrorisme hoort bij VN

De Verenigde Naties moeten de strijd tegen het internationale terrorisme leiden, vindt secretaris-generaal Kofi Annan. Hij schrijft dit in een opiniebijdrage in The New York Times....

Van onze buitenlandredactie

De Amerikanen vormen momenteel een internationale coalitie tegen het terrorisme, in hun jacht op Osama bin Laden, de hoofdverdachte bij de aanslagen op het WTC in New York en het Pentagon in Washington. President Bush zei donderdag dat landen die niet willen meedoen zullen worden beschouwd als handlangers van het terrorisme.

Veel landen voelen zich ongemakkelijk bij deze Amerikaanse houding; niet alleen Arabische staten, ook bijvoorbeeld Frankrijk. De Franse president Chirac onderstreepte woensdag op een gezamenlijke persconferentie met Annan in New York de centrale rol van de Veiligheidsraad bij beslissingen in de strijd tegen het terrorisme. De VS bedongen in de resolutie van de V-raad een verwijzing naar het recht op zelfverdediging.

Annan betuigt in zijn artikel de solidariteit van de VN met de VS. De Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering veroordeelden de terreuraanslagen binnen 48 uur met resoluties. De aanslag tegen New York, een multiculturele stad met inwoners uit zestig naties en alle denkbare geloven, schrijft Annan, was een aanslag tegen de mensheid en de hele mensheid moet zich tegen de krachten achter de aanslag verzetten.

De VN zijn de aangewezen organisatie om die inspanning te leiden, vindt Annan, omdat daar het forum voor een wereldwijde coalitie al bestaat en de VN legitimiteit hebben om het terrorisme langdurig te bestrijden. Annan wijst er verder op dat VN-conventies het legale kader voor internationale terrorismebestrijding vormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden