Annan: Israël heeft bestand geschonden

Israël heeft met een militaire actie zaterdag tegen de radicaalislamitische Hezbollah-militie in het oosten van Libanon het staakt-het-vuren tussen beide partijen geschonden...

De VN-baas zegt dat hij ‘diep bezorgd’ is over het Israëlische optreden. Hij wijst er ook op dat de Israëlische luchtmacht enkele malen het Libanese luchtruim schond.

Dergelijke schendingen brengen de wapenstilstand in gevaar, aldus Annan. Hij riep alle partijen op het wapenembargo strikt te respecteren en ‘provocatieve acties’ te vermijden.

De Libanese regering had het incident zaterdag aangekaart bij de Verenigde Naties. Premier Fouad Siniora van Libanon sprak van een ‘regelrechte schending’ van het staakt-het-vuren dat maandag van kracht is geworden.

De Libanese minister van Defensie, Elias Murr, meldde zondag dat het Libanese leger robuust zal optreden tegen iedereen die het staakt-het-vuren met Israël schendt. Wie raketten afvuurt op Israël, wordt gearresteerd en berecht als een ‘collaborateur met de vijand’, aldus Murr. ‘Elke afgeschoten raket is in het voordeel van Israël’, zei hij, omdat het buurland daardoor een aanleiding heeft om Libanon aan te vallen.

Murr stelde ook dat het leger de grens met Syrië inmiddels goed onder controle heeft en dat wapensmokkelaars niet moeten rekenen op een flexibele houding.

De Israëlische operatie zaterdagmorgen was in de Bekaa-vallei, een bolwerk van Hezbollah. Volgens Israël was de legeractie gericht tegen de smokkel van wapens vanuit Iran en Syrië richting Libanon.

Helikopters zouden commando's hebben gedropt in de buurt van het plaatsje Bodai, 100 kilometer ten noorden van de Israëlisch-Libanese grens. Daarna zouden gevechten zijn uitgebroken met Hezbollah-strijders. Volgens de tv-zender van de sjiitische organisatie, al-Manar, werden de Israëli's verjaagd en kwamen Israëlische militairen om het leven.

Israël heeft bevestigd dat één militair is omgekomen en twee gewond zijn geraakt. Libanese veiligheidsfunctionarissen meldden dat drie Hezbollah-strijders zijn gedood.

De Libanese minister van Defensie Elias al-Murr suggereerde zaterdag dat de regering stopt met het sturen van troepen naar Zuid-Libanon als de Veiligheidsraad zich niet uitspreekt over de Israëlische actie. Libanese militairen moet samen met blauwhelmen gaan toezien op de naleving van het bestand tussen Israël en Hezbollah.

Volgens Israël heeft juist Hezbollah het bestand met de wapensmokkel gebroken en is daarom een ‘preventieve actie’ uitgevoerd, aldus een legerwoordvoerder zaterdag. Minister Ezra van Natuurbescherming, die gezien wordt als een medestander van premier Olmert, zei zondag dat Israël acties zal blijven uitvoeren in Libanon om wapensmokkel vanuit Syrië te voorkomen. Dergelijke operaties tegen de militante Hezbollah-beweging gaan door tot het Libanese leger en de internationale troepen in Libanon zijn gestationeerd, aldus Ezra.

Ondertussen zijn zaterdag de eerste extra Franse militairen in Zuid-Libanon aangekomen. Ongeveer vijftig Franse militairen kwamen met zwaar materieel aan land in de kustplaats Naqura.

Frankrijk heeft in totaal voor de korte termijn tweehonderd militairen extra toegezegd ter versterking van de VN-vredesmacht Unifil in Zuid-Libanon. Frankrijk heeft momenteel al circa tweehonderd blauwhelmen in het gebied gestationeerd.

De VN hebben in totaal 13 duizend manschappen nodig om de huidige 2000 militairen van de bestaande missie in Zuid-Libanon te versterken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden