Anker, Veronesi en Rydell

Een roman over de gevaarlijkste man van de Kaapkolonie, een muzikale reis die eindigt met een geofferd schaap, een erotische thriller en meer nieuwe titels.

Redactie
Cover van De grote boekenroof Beeld
Cover van De grote boekenroofBeeld

Willem Anker

Podium, €25,-

Willem Anker is de naam van een bekende strafpleiter uit Leeuwarden (1953), maar ook van een schrijver uit Zuid-Afrika (1979). In zijn omvangrijke historische roman Buys uit 2014, nu vertaald door Karina van Santen en Rob van der Veer, geeft hij het woord aan de anarchist en reus Coenraad de Buys, toentertijd de gevaarlijkste man van de Kaapkolonie, beginnend bij de dood van zijn vader in 1769, toen de verteller nog maar 8 jaar was.

Sandro Veronesi

Prometheus, €19,99

Een kleine ode van Sandro Veronesi aan Beppe Furino, de lompe middenvelder van Juventus die in 1984 stopte met spelen en die zijn club altijd trouw is gebleven: 'Hij wilde daar sterven waar hij de longen uit zijn lijf had gerend voor de minder glorieuze werkwoorden van het voetbal, zoals dekken, terugzakken, neerhalen, storen, protesteren.' De sportbeschouwingen van Veronesi zijn gebundeld in Een god waakt over je, in de vertaling van Manon Smits.

null Beeld RV
Beeld RV

L.S. Hilton

The House of Books, €19,99

De ambitieuze kunstexpert en femme fatale Judith Rashleigh, de hoofdpersoon uit de erotische thriller Maestra van de Engelse Lisa Hilton, is inmiddels galeriehouder in Venetië. Daar speelt zich het vervolg af, Domina: 'Ik was een paar dagen terug in Venetië toen allerlei dingen van hun plek raakten. Dat wil zeggen, voorwerpen in mijn appartement stonden of lagen steeds ergens anders.' Lezers mogen de auteur vertellen welke wending ze hopen dat het derde en laatste deel zal nemen: ls.hilton@myreadersclub.co.uk.

null Beeld RV
Beeld RV

Arnold & Erik van Bruggen

Brandt, €20,-

De broers Arnold en Erik van Bruggen zijn geboren en getogen op Texel. Zij verzamelden 23 odes van auteurs als Douwe Draaisma en Maarten van Rossem, en gaven de bundeling de titel Dag lief fijn eiland. Die uitroep slaakte Jan Wolkers in 1969 in zijn dagboek, toen hij op de boot naar Den Helder stond en afscheid nam van het eiland, om er elf jaar later definitief naartoe te verhuizen. Gaat u ooit nog van Texel weg, vroeg een journalist hem eens. 'Nee, alleen als ze de Slufter gaan asfalteren', het gat in de duinenrij waar de zee vrijelijk door kan stromen. Karina Wolkers droeg een 'Ode aan de Slufter' bij.

null Beeld RV
Beeld RV

Leendert van der Valk

Atlas Contact, €24,99

De meeste schrijvers trekken een flesje wijn open als de klus geklaard is, maar Leendert van der Valk, specialist zwarte muziek van NRC Handelsblad, stond bij de voltooiing van zijn jongste boek een ander ritueel te wachten: hij liet een schaap offeren. Dat was nu eenmaal de deal met de priester in Togo die hem inwijdde in het voodoo-ritueel. Hoe dat zit, valt te lezen in Voudou - Van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden, het verslag van Van der Valks zoektocht in New Orleans, Haïti, Suriname, Togo en Benin naar oeroude West-Afrikaanse trance-rituelen en hun diepe invloed op de zwarte muziek, traceerbaar van Louis Armstrong en Fela Kuti tot Buena Vista Social Club en Beyoncé. Met een speellijst op Spotify en een bijbehorende cd op het label Excelsior.

null Beeld RV
Beeld RV

Anders Rydell

Atlas Contact, €27,99

De nazi's hebben in de jaren dertig van de vorige eeuw niet alleen kunst en antiek geroofd, maar ook tientallen miljoenen boeken. Het relaas van duizenden bibliotheken in Europa die verspreid raakten of werden vernietigd - onder meer de Sefardische bibliotheken in Amsterdam, en de vrijmetselaarsboeken in Den Haag - wordt uit de doeken gedaan in De grote boekenroof van de Zweedse journalist Anders Rydell (1982), die het spoor van de plunderaars volgde. Vertaald door Robert Starke.

Mischa Cohen

Atlas Contact, €21,99

Na een interview met acteur Helmert Woudenberg besloot Vrij Nederland-journalist Mischa Cohen dat er een boek moest komen over het levensverhaal van diens neef, psychotherapeut Dick Woudenberg (1928), zoon van NSB-topman Hendrik Jan Woudenberg. Dat levensverhaal loopt van de Jeugdstorm en de Hitlerjugend via de frontlinie naar een heropvoedingskamp en het 'normale' leven. Cohen wilde weten hoe dat was geweest, opgevoed worden tot nazi: 'Per slot van rekening was Dick een van de laatst levenden van de groep jongeren die jarenlang was gedrild om een eliterol te spelen in Hitlers rijk', schrijft hij in de inleiding van De nazi-leerling - De schuldige jeugd van Dick Woudenberg.

null Beeld RV
Beeld RV

Mieke Kirkels

Vatilt, €19,95

In Kinderen van zwarte bevrijders beschrijft Mieke Kirkels het verhaal van twaalf donkere kinderen die in 1945 en 1946 werden geboren in het roomblanke Limburg. Hun vaders zijn zwarte Amerikaanse soldaten. Aan Kirkels vertellen ze hoe het was op te groeien in het 'compleet witte en overwegend katholieke zuiden'.

null Beeld RV
Beeld RV

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden