Ankara wast paus de oren over islam-uitglijder

Het islamitische Turkije verwelkomt paus Benedictus, de kerkvorst der rooms-katholieken. Maar diens uitspraak over het gewelddadige karakter van de islam is nog niet vergeten....

Als het moment daar is, blaft een Turkse officier zijn bevelen en de op wacht staande militairen springen in de houding. Even later komt een groep lange mannen tevoorschijn die het zicht op de hoofdpersoon van vandaag vrijwel geheel ontnemen.

Paus Benedictus XVI, gekleed in een lange witte mantel waaronder een paar rode laarsjes steken, maakt zijn opwachting in wat de tempel van het kemalisme kan worden genoemd: Anitkabir, het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse republiek.

Drie militairen dragen de krans voor de paus vanaf de enorme binnenplaats het eigenlijke mausoleum binnen. Het aanzienlijke gezelschap militairen, een tiental rooms-katholieke geestelijken en een enkele burgerlijke autoriteit volgen de kerkvorst.

Journalisten en cameramensen moeten buiten blijven. Even later klinkt ingetogen trompetgeschal en treedt het gezelschap weer naar buiten. De paus is opnieuw welhaast onzichtbaar tussen het militair vertoon, alsof de strijdkrachten Benedictus nog even willen laten weten wie er de baas zijn in dit land.

‘Ik ben blij de woorden van de stichter van de Turkse republiek te mogen herhalen: vrede thuis, vrede in de wereld’, schrijft de prelaat in het gastenboek. Dan verdwijnt hij met zijn gevolg snel naar het volgende doel: het bezoek aan president Ahmet Necdet Sezer.

Ofschoon de Turken veel veiligheidsmaatregelen hebben genomen, is de sfeer rond het mausoleum ontspannen en vriendelijk. Haast verontschuldigend halen de veiligheidsmensen tassen en apparatuur van de journalisten door het röntgenapparaat. Onvermoeibaar vertellen militairen wetenswaardigheden over het gebouw en zijn beroemde bewoner aan de media.

Aan het eind van de ochtend heeft Benedictus alsnog een korte ontmoeting gehad met premier Tayyip Erdogan, op het vliegveld, vlak voor diens vertrek naar de NAVO-top in Riga. Volgens Erdogan geeft de paus steun aan het Turkse streven lid te worden van de EU.

Opmerkelijk, want Benedictus heeft zich onomwonden uitgesproken tegen de kandidatuur van Turkije. Bevestiging van Erdogans versie van het gesprek is niet te verkrijgen. Wel heeft de paus gezegd dat Turkije een brug vormt tussen religies en culturen. ‘Ik wil de solidariteit tussen de culturen onderstrepen, dat is onze plicht.’

Behalve met president Sezer spreekt Benedictus ook met Ali Bardakoglu, hoofd van het directoraat-generaal van Religieuze Zaken. Daar wordt de paus getrakteerd op stevige kritiek. Bardakoglu gaat uitvoerig in op de omstreden toespraak van de paus over de veronderstelde gewelddadigheid van de islam: ‘Dat was vooringenomen en bevooroordeeld. De islam is een vredelievende godsdienst.’

Vandaag reist de paus af naar Izmir en bezoekt hij Efese, de veronderstelde geboorteplaats van Maria. Daarna vertrekt hij naar Istanbul om de Grieks-orthodoxe patriarch Bartolomeus I te ontmoeten. Hij zal ook een bezoek brengen aan de Aya Sofia, de in 1453 tot moskee omgebouwde kerk. Sinds 1935 is het een museum. In 1967 wekte paus Paulus VI commotie door daar te gaan bidden. Benedictus zal hem dat niet nadoen, als hij geen olie op het vuur wil gooien.

Paus Benedictus XVI wordt op de luchthaven van Ankara verwelkomd door premier Erdogan van Turkije. De persoonlijke ontvangst is een ongewone breuk met het protocol en een belangrijk diplomatiek gebaar van de Turkse premier, die kort voor aankomst van de katholieke leider nog zei dat hij de paus niet kon ontvangen. (AP) Beeld
Paus Benedictus XVI wordt op de luchthaven van Ankara verwelkomd door premier Erdogan van Turkije. De persoonlijke ontvangst is een ongewone breuk met het protocol en een belangrijk diplomatiek gebaar van de Turkse premier, die kort voor aankomst van de katholieke leider nog zei dat hij de paus niet kon ontvangen. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden