Ankara en Athene geven toestemming voor NAVO-patrouilles

De NAVO kan vandaag volledig van start met haar missie de vluchtelingenstroom in Griekse en Turkse kustwateren in te dammen. Na weken overleg kreeg de NAVO zondag van zowel Ankara als Athene toestemming in de territoriale wateren van beide landen te opereren.

Vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Beeld afp
Vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.Beeld afp

Dat versterkt het optimisme bij de EU-Turkijetop vandaag in Brussel dat het keerpunt is bereikt in de vluchtelingencrisis. In de ontwerpverklaring van de EU-leiders wordt gesproken over 'de zich aftekenende Europese consensus' bij de aanpak van de crisis. Tot nog toe overheerste verdeeldheid.

Tijdens de topontmoeting zal de Turkse premier Davutoglu volgens betrokkenen zijn bereidheid uitspreken alle economische vluchtelingen terug te nemen die via Turkije in Griekenland zijn beland. Zondagavond kwamen Davutoglu, bondskanselier Merkel en premier Rutte (als tijdelijk EU-voorzitter) bijeen voor een diner ter voorbereiding van de top.

De NAVO kondigde een maand geleden aan met minimaal vijf schepen de mensensmokkel tussen Turkije en Griekenland te zullen aanpakken. De missie bleef echter beperkt tot de internationale wateren en was daardoor minder effectief. Nu ze wel in de Griekse en Turkse territoriale wateren mogen varen, kunnen de schepen de mensensmokkelaars beter bestrijden. De NAVO-schepen pikken geen vluchtelingen op maar geven informatie over bootjes met migranten door aan de Griekse en Turkse kustwacht, die vervolgens in actie komen.

Weinig resultaat

De EU worstelt al bijna een jaar met de honderdduizenden vluchtelingen die via Turkije in Griekenland aankomen en vervolgens doorreizen naar andere EU-landen. Ambitieuze plannen om de stroom te beteugelen (waaronder verplichte asielquota) worden onvoldoende uitgevoerd. Ook afspraken met Turkije over het tegenhouden van de mensenstroom, leveren vooralsnog te weinig resultaat op.

De speciale EU-Turkijetop vandaag wordt door sommige diplomaten als 'het moment van de waarheid' betiteld. Als de Unie er deze maand niet in slaagt de instroom van vluchtelingen substantieel te verminderen, dreigt een kettingreactie van nationale grenscontroles die de Schengenzone, de interne markt en daarmee de euro ondermijnen.

Lees hier het artikel over de toename van het aantal vrouwen en kinderen onder de immigranten.
Lees hier het interview met azielzoeker Ahmad over gezinshereniging.

Rutte en Merkel om de tafel met de Turkse premier Davutoglu. Beeld anp
Rutte en Merkel om de tafel met de Turkse premier Davutoglu.Beeld anp

Intensieve gesprekken met Merkel en EU-president Tusk lijken premier Davutoglu overtuigd te hebben van de noodzaak de grensbewaking op te voeren. Van groot belang is zijn bereidheid economische migranten terug te nemen. Dat kan de het aantal vluchtelingen naar Griekenland met eenderde tot de helft verminderen. In ruil daarvoor krijgt Ankara 3 miljard euro van Europa voor de opvang van vluchtelingen in Turkije en overwegen een tiental EU-landen via een luchtbrug vluchtelingen uit Turkije over te nemen.

In de ontwerpverklaring staat dat de lidstaten nog deze maand 700 miljoen euro beschikbaar moeten stellen voor humanitaire hulp aan Griekenland. Sinds de Balkanlanden met hulp van Oostenrijk de Macedonisch-Griekse grens hebben afgegrendeld, wordt Griekenland het opvangkamp van Europa. 'De EU staat naast Griekenland in deze moeilijke tijd', aldus de ontwerpverklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden