Anjers uit Gaza halen Aalsmeer niet

De bloementeelt in de Gazastrook, waar Nederland de laatste jaren een beschermheer van is geweest, dreigt ten onder te gaan.

Van onze correspondent Alex Burghoorn

De Nederlandse diplomaten in Tel Aviv en Ramallah spannen zich ‘nog onverminderd’ in om export mogelijk te maken, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Maar de intensieve lobby bij de Israëlische autoriteiten heeft de afgelopen weken niet of nauwelijks effect gesorteerd. Het gebrek aan vooruitgang heeft volgens Den Haag te maken met de moeizaam verlopende onderhandelingen tussen Israël en het Hamasbestuur over een duurzaam staakt-het-vuren.

Valentijnsdag
Twee weken geleden, vlak voor Valentijnsdag, heeft Israël eenmalig een half gevulde vrachtwagen met 25 duizend anjers doorgelaten. Sindsdien zijn de grenzen van Gaza voor bloemenexport dichtgebleven. De tijd waarin het rendabel is om de anjers naar Europa te verschepen is daarmee zo goed als verstreken. In Gaza zelf is geen afzetmarkt voor zoveel bloemen.

‘Van te voren hadden we duidelijk gemaakt dat dat een eenmalige gebeurtenis was, en dat nieuwe Nederlandse verzoeken elke keer opnieuw bekeken zouden worden’, zegt legerwoordvoerder Peter Lerner. ‘Er zijn geen voornemens de komende dagen de grens weer voor hen open te doen.’

Bloemensector
Twee ontwikkelingen in de nasleep van de Gaza-oorlog dreigen de bloemensector de das om te doen. Israël eist sinds een week van Hamas dat eerst de in 2006 ontvoerde soldaat Gilad Shalit vrijkomt, voor sprake kan zijn van een duurzaam staakt-het-vuren en open Gaza-grenzen. Bovendien heeft premier Ehud Olmert maandag zijn hoofdonderhandelaar in het Gaza-dossier, Amos Gilad, aan de kant gezet. In de Israëlische ambtelijke top was juist hij het belangrijkste aanspreekpunt voor de Nederlandse bloemendiplomatie.

De Palestijnse Agrarische Hulpcomités (PARC) werken aan een plan om de bloementelers te laten omschakelen naar andere gewassen, waarbij ze niet afhankelijk zijn van export. Van het door Nederland aan PARC verstrekte budget voor ontwikkeling van de Gazaanse landbouwsector is nog een kwart, een kleine miljoen euro, over. ‘Van veel groenten is in Gaza dankzij het exportverbod een overschot, maar niet van meloenen, watermeloenen en aardappelen’, zegt Izzad Zeidan, die bij PARC de Gaza-projecten coördineert. Het plan is in een vergevorderd stadium, maar moet nog door Nederland worden goedgekeurd.

Hamas
Na de verkiezingsoverwinning van Hamas in 2006 heeft Israël de grenzen van Gaza steeds langer dichtgehouden. Na de machtsovername van de islamisten in 2007 is de enclave zelfs nagenoeg van de buitenwereld afgesloten. Het heeft de Gazaanse economie verwoest. Om de landbouwsector van de ondergang te behoeden steunt Nederland telers en boeren al sinds 2006.

Het lukte de Nederlandse regering in het najaar van 2007 de Israëli’s ertoe te bewegen de bloemenexport door te laten. Voor dat unicum waren telefonische interventies van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen nodig.

Anjers uit Gaza (AFP) Beeld
Anjers uit Gaza (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden