Animo voor reclasseren thuis gering

De belangstelling van langgestraften voor een project om thuis te reclasseren, valt fors tegen. Dat komt vooral door de bureaucratie rondom het project en de weerstand van gedetineerden tegen het elektronisch toezicht waaronder zij staan gedurende het programma....

Sinds 1 januari 1999 kunnen gedetineerden die een straf van langer dan een jaar uitzitten, het laatste deel daarvan thuis doorbrengen. Die periode kan, afhankelijk van de opgelegde straf, variëren van zes weken tot zes maanden. Zij moeten dan minstens 26 uur per week deelnemen aan een resocialisatieprogramma, dat is gericht op scholing, het vinden van werk en het aanleren van sociale vaardigheden.

De verwachting was dat dagelijks gemiddeld 372 gedetineerden aan het project zouden deelnemen. Het afgelopen jaar bleek het aantal deelnemers nog niet de helft (gemiddeld 165) te bedragen.

Volgens onderzoekers van de Katholieke Universiteit Nijmegen komt dat deels door een foute inschatting van de beleidsmakers. Rechters zijn steeds kortere celstraffen gaan opleggen, waardoor minder gedetineerden een straf van langer dan een jaar kregen.

Maar gedetineerden die wel in aanmerking komen, vallen vaak tussen wal en schip door de bureaucratie en de slechte samenwerking tussen gevangeniswezen en reclassering.

Degenen die wel het programma volgen, ervaren de elektronische enkelband als een vernedering. 'Dan gaat iemand 's avonds met zijn vrouw naar een verjaars;partij en krijgt hij een telefoontje met de vraag wat hij uitspookt', zegt onderzoeker J. Fiselier.

Veel gedetineerden zien zo op tegen het elektronisch toezicht dat zij ervoor kiezen het laatste deel van hun straf in een open inrichting door te brengen. Dan kunnen zij overdag zonder enkelband naar school of werk.

Overigens sluiten de deelnemers het programma veelal met succes af. Bij slechts 25 gedetineerden lukte dat niet. Maar dat komt volgens onderzoekers ook doordat de gedetineerden worden geselecteerd op goed gedrag. 'Die zouden het vaak op eigen kracht ook wel gered hebben', zegt Fiselier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden