Animo voor NAVO daalt in M-Europa

Het enthousiasme van de burgers in de Middeneuropese landen over toetreding tot de NAVO lijkt minder te worden. Opiniepeilingen in Polen en Hongarije laten zien dat de steun voor toetreding tot de NAVO het laatste jaar is afgenomen....

THE GUARDIAN

The Guardian

PRAAG

Tsjechië gaat in mei naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In de opiniepeilingen is de SDP de op een na grootste partij. Tot voor kort was zij voor toetreding tot de NAVO. Op het laatste partijcongres werd echter besloten dat de kwestie zal worden voorgelegd aan de bevolking. Als Tsjechië lid zou worden van de NAVO mogen er geen vreemde troepen of kernwapens op Tsjechisch grondgebied worden gestationeerd. Binnen de huidige NAVO kennen Denemarken en Noorwegen deze uitzonderingspositie.

In Hongarije is eind vorig jaar een opiniepeiling gehouden waaruit blijkt dat de steun voor het NAVO-lidmaatschap is gedaald van 46 naar 38 procent, terwijl het percentage tegenstanders is gestegen van 11 naar 30 procent. Van de Poolse bevolking is volgens een opiniepeiling 59 procent tegen het stationeren van vreemde troepen en 82 procent tegen het plaatsen van kernwapens na toetreding tot de NAVO.

De reden voor deze voorbehouden bij het NAVO-lidmaatschap is waarschijnlijk de angst dat de Middeneuropese landen de eerste slachtoffers zullen zijn als het tot een confrontatie tussen Rusland en de NAVO mocht komen.

De mogelijkheid dat de Middeneuropese landen buitenlandse NAVO-troepen en kernwapens zullen weigeren, baart Amerikaanse diplomaten in Praag zorgen. Nu gebruikt het Pentagon een voormalige basis van het Warschau Pact in Hongarije als uitvalsbasis voor troepen die naar Bosnië gaan. Verondersteld wordt dat de Verenigde Staten hier een permanente Amerikaanse basis van willen maken.

Overigens heeft de Tsjechische premier Vaclav Klaus verklaard dat hij geen beperkende voorwaarden wil stellen aan het NAVO-lidmaatschap. De Tsjechen dienen zich volgens hem niet te gedragen 'als trampassagiers die zonder kaartje reizen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden