Animo voor lerarenvak groeit weer

Een carrière voor de klas is weer populair aan het worden. Het aantal aanmeldingen voor de pabo is gestegen met 15,5 procent....

Het afgelopen voorjaar werd op basis van het aantal vooraanmeldingen al duidelijk dat het lerarenvak weer in trek is. Maar ook in de zomer blijken zich nog flink wat scholieren te hebben aangemeld als leraar-in-spe. Al met al beginnen volgende maand ruim veertienduizend studenten aan een opleiding tot leraar basis- of voortgezet onderwijs.

De economische malaise wordt gezien als de stuwende kracht achter de groei van de pabo en de lerarenopleiding. 'De zekerheid van een baan in het onderwijs is erg groot. De onderwijssector is minder gevoelig voor conjuncturele schommelingen', aldus Frank Cörvers, hoofdonderzoeker bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).

Het aantal vacatures in het onderwijs blijft de komende jaren flink stijgen. Dat komt door de groei van het aantal leerlingen en het grote aantal leraren dat de komende jaren met pensioen zal gaan. De komende jaren verlaten elk jaar ruim zesduizend leerkrachten het basisonderwijs en ruim vierduizend het voorgezet onderwijs.

De hernieuwde belangstelling van scholieren is overigens niet voldoende om deze gaten op te vullen. Daar komt nog bij dat veel pabo-studenten de eindstreep niet halen. Van de eerstejaars aan de lerarenopleidingen komt uiteindelijk de helft zelfs nooit voor de klas te staan.

Tot slot is het onderwijs geen werkgever dat personeel weet vast te houden. Een kwart van de jonge leraren is binnen vijf jaar weer vertrokken.

Daarom blijft het volgens minister Van der Hoeven van Onderwijs nodig mensen van buiten het onderwijs te verleiden voor de klas te gaan staan. Ze streeft naar achtduizend zogeheten zij-instromers in 2007. Nu zijn dat er ruim duizend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden