Animatie Hotel Transsylvanië ***

Film bestaat vooral uit op zichzelf staande ideetjes.

BJB

Het monsterhotel van graaf Dracula is 'mensvrij sinds 1898'. 's Werelds beroemdste vampier, 'Draak' voor vrienden, bouwde de burcht ooit om zijn collegamonsters veilig onderdak te geven, op een berg achter een mistig kerkhof met levende doden, ver van de gewone mensen. Want mensen zijn gevaarlijke, kwaadaardige wezens, dat beweert de graaf tenminste al jaren tegenover zijn dochter Mavis, die vlak voor haar 118de verjaardag inmiddels onbedwingbaar nieuwsgierig is naar de wereld buiten de muren van het hotel.

Via dit omgekeerde perspectief bouwt de Russisch-Amerikaanse animator Genndy Tartakovsky, die medio jaren negentig doorbrak met de licht-anarchistische Cartoon Network-serie Dexter's Laboratory, een soort speeltuin vol komische scènes en originele details. Wat slecht of vies lijkt is hier goed of lekker, andersom geldt uiteraard hetzelfde.

Op haar verjaardag, waar het bezoek varieert van een zeskoppige draak tot een weervolvengezin met een roedel hysterische puppy's, krijgt Mavis een stapeltje wormflensjes, haar lievelingsgerecht. Frankenstein valt na een sprong van de duikplank in stukjes. De komst van een verdwaalde backpacker, een mens nota bene, zet het toch al wilde feestje verder op stelten, vooral wanneer hij en Mavis elkaar de liefde verklaren.

Voortdurend maakt Tartakovsky duidelijk hoe onnodig angst voor het onbekende kan zijn. Een verhaal is er nauwelijks, op zichzelf staande ideetjes zijn er des te meer. Ze maken Hotel Transsylvanië: Hotel vol monsters, hier uitgebracht in de aardige Nederlands nagesynchroniseerde versie, tot een even vluchtige als aanstekelijke animatiefilm.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden