Animals

Drama

Regie: Marçal Forés; Distributeur: Lumière

Extra's: making of (in het Spaans)

****

Een curieuze samenloop van toevalligheden? Een typisch voorbeeld van synchroniciteit? Hoe dan ook: hetzelfde jaar dat Mark Wahlberg in Ted (2012) vriendjes werd met een levende, vulgaire knuffelbeer, liet ook de Catalaanse regisseur Marçal Forés een wandelende en kletsende teddy opdraven in zijn debuutfilm Animals.

In dit geval een beer met een krakerige, elektronische stem, een Brits accent en een melancholiek gemoed; een beer ook, die de film eerder richting somber magisch-realisme drijft dan dat er iets te lachen valt. De 17-jarige Pol woont samen met zijn oudere broer Lorenç en heeft er blijkbaar al heel wat ellendige jaren op zitten waarin teddybeer Deerhoof zijn voornaamste steun en toeverlaat was.

Nog steeds is Deerhoof zijn voornaamste kompaan, en als ze al niet samen door het bos wandelen, praten ze in bed over de dingen des levens of maken ze samen muziek - Pol zang en gitaar, Deerhoof achter de drums. Forés' aanzienlijke regietalent blijkt misschien nog wel het meest uit het feit dat zulke scènes nooit belachelijk worden en niet eens komisch werken, en dat de uit poppen en digitale effecten samengestelde Deerhoof een waarlijk triest, gelaagd personage is dat zich makkelijk met de andere karakters (en acteurs) kan meten.

Misschien dat Forés in zijn film een tikje te veel thema's en onderwerpen wil aansnijden - Pols boezemvriendinnetje dat graag méér van hem wil, de mysterieuze Ikari die hem tot zelfverminking aanzet, de verdwijning van een knap schoolgenootje, blikken op het hiernamaals en een hele reeks dode dieren als rekwisiet - maar voor het grootste deel van de film komt hij daar goed mee weg.

Animals is een eigenzinnig, sfeerrijk adolescentendrama dat de vaak gemaakte vergelijking met Richard Kelly's Donnie Darko (2001) opvallend sterk doorstaat. Erg stom, dat de ongetwijfeld interessante, overwegend Spaans gesproken 'making of' zonder ondertiteling op de dvd is gezet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden