'Animal cops' nog niet erg druk met dierenleed

De eerste ervaringen met 'animal cops' in Nederland leren dat zij naar verhouding weinig tijd kwijt zijn met het natrekken van tips en klachten over mogelijk dierenleed. 'Dat gaat niet om uren per dag', bevestigt initiatiefnemer Joost Eerdmans (Leefbaar Capelle), wethouder in Capelle aan den IJssel voor onder meer Dierenwelzijn.

Beeld anp

Als eerste Nederlandse gemeente begon Capelle aan den IJssel half februari een proef met een 'dierenpolitie'. Het gaat daarbij niet om politieagenten, zoals in de plannen van het kabinet-Rutte, maar om twee buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) met speciale bevoegdheden op het terrein van dierenwelzijn.

Alarmnummer 1-4-4
Het kabinet maakte gisteren bekend dat vanaf oktober de eerste lichting van 125 'dierenpolitieagenten' de straat opgaat. Tegelijkertijd wordt het alarmnummer 1-4-4 geactiveerd, voor meldingen over dieren in nood. Het kabinet heeft 500 'animal cops' aangekondigd. De Politieacademie zal er jaarlijks 125 afleveren. Zij blijven 'allround' politieagenten die bevoegd zijn voor alle onderdelen van het politiewerk, onderstreept minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Indien nodig worden zij ook ingezet voor regulier politiewerk.

Het principe van 'ook reguliere taakuitoefening' geldt evenzeer in Capelle voor de dieren-BOA's. Ook zij hebben naast hun speciale opdracht reguliere BOA-taken, zoals fietsers laten afstappen in een voetgangersgebied en handhaven van het alcoholverbod.

Kraaiende haan
Wethouder Eerdmans vindt de inzet van BOA's als 'animal cops' veel logischer en goedkoper dan de inzet van agenten. 'Laat die BOA's het dierenleed aanpakken, dan kan de politie echte boeven gaan vangen', zegt hij.

De eerste reeks klussen van de 'animal cops' in Capelle had meer van doen met (buren)overlast en onterechte verdenking van dierenmishandeling dan met werkelijk dierenleed, blijkt uit een inventarisatie van de eerste werkmaand van de twee dieren-BOA's. Zo noteerden zij na een klacht over een luid kraaiende haan: 'De eigenaar had de haan pas drie dagen en was zelf ook een beetje geschrokken van het geluid dat het dier produceerde.'

Enkele meldingen over 'onverzorgde honden' bleken loos alarm. Die waren ziek en onder behandeling van een dierenarts. De meest serieuze melding betrof een man die in zijn tuin drie sterk vervuilde honden hield.

'Er was ook nog een melding over een zwaan die vastzat op een balkon', memoreert Eerdmans. De zwaan werd met behulp van de brandweer bevrijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden