Column

Angstig persoon wil ook dat zijn angst waarheid wordt

Arnon Grunberg
Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis dichtbij Bagdad. De gevangenis kwam in 2004 in opspraak omdat er melding was gemaakt van misbruik en vernedering van gevangenen door een kleine groep Amerikaanse soldaten. Beeld afp
Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis dichtbij Bagdad. De gevangenis kwam in 2004 in opspraak omdat er melding was gemaakt van misbruik en vernedering van gevangenen door een kleine groep Amerikaanse soldaten.Beeld afp

De moordenaar in hedendaagse thrillers is vaak een 'extreem pathologisch geval', hij doodt om te genieten terwijl de moordenaar in thrillers van enkele decennia geleden min of meer rationele motieven had, aldus René Appel zaterdag in de Volkskrant in een interessant artikel waarin hij stelt dat het geweld in thrillers extremer wordt.

Zijn wij afgestompt? Dat betwijfel ik. Een dergelijke theorie duidt op idealisering van het verleden.

De Westerse cultuur kent twee obsessieve angsten: fysiek geweld en seksualiteit. (De derde obsessie, geld, is minder een angst.)

Een paar decennia geleden was de angst voor de Apocalyps een atoomoorlog. Nu lijkt de apocalyptische fantasie individueler én sadistischer. Denk aan onthoofdingen van IS, seksueel getinte martelingen in Abu Ghraib.

Het angstscenario bevat altijd een wens; de angstige persoon wil ook dat zijn angst waarheid wordt.

De afbeelding, representatie, van geweld en seks is vooral een bezwering, een vorm van magisch denken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden