Angsthazen halen hun hypotheek bij ABN Amro

Rabobank kwam onlangs met de Opmaat-hypotheek. ABN Amro moest toen ook wat, en lanceert nu als nieuwtje de Bufferhypotheek...

De Bufferhypotheek is eigenlijk gewoon een hypotheek met een variabele rente - een rente die niet voor een bepaalde periode is vastgezet, maar die met de marktrente op en neer gaat. Het enige verschil is, dat bij de Bufferhypotheek de renteschommelingen niet worden doorberekend als die binnen een bepaalde marge blijven.

Het principe is eigenlijk simpel. Wie bij ABN Amro een hypotheek met variabele rente afsluit, betaalt op dit moment jaarlijks 4,3 procent hypotheekrente. Wie de rente vijf jaar vastzet, betaalt 5,9 procent.

De Bufferhypotheek is een tussenvorm. De bufferrente bedraagt 4,5 procent bij een looptijd van vijf jaar, met onder en boven een marge van 1 procent. Bij een marktrente tussen 3,5 en 5,5 procent blijft de rente op de hypotheek 4,5 procent. Stijgt de marktrente tot 6 procent, dan groeit de rente op de Bufferhypotheek met een half procent tot 5 procent. Bij een daling tot 2 procent zakt de rente op de hypotheek naar 3 procent.

Peter Komen, techneut in financiële producten bij HypotheekVisie, stelt dat het de laatste jaren zeer onvoordelig is geweest voor mensen om hun hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten. 'Maar de mensen willen dat toch. Ze zijn bang om in de nabije toekomst plotseling met veel hogere lasten te worden geconfronteerd. Voor mensen die een beetje angstig zijn, is de Bufferhypotheek gevoelsmatig een schitterende oplossing. Een lage variabele rente met toch een stukje zekerheid.'

Pas bij een marktrente van 7 procent wordt de Bufferhypotheek duurder dan de hypotheek met een rentevaste periode van vijf jaar.

Komen zegt overigens dat deze hypotheekvorm geen eigen uitvinding is van ABN Amro. 'Verzekeraar Hooge Huys is er het eerste mee gekomen. Daar heette het ding de Balans-hypotheek. Later kwam het Woonfonds van Achmea met de Componenten-hypotheek en ook Hypotrust en Friesland Bank hebben nu zo'n soort hypotheek.'

ABN Amro heeft drie varianten op de markt gebracht: bufferhypotheken met rentevaste periodes van vijf, tien of twintig jaar. De bufferrentes voor de periodes van tien of twintig jaar 'vast' zijn respectievelijk 5,2 en 5,5 procent. Ook de marges zijn groter: respectievelijk 1,8 en 2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden