Column

Angst voor lange woorden

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek

 

Arthur van Amerongen

Ik moet mij op gezette tijden herpositioneren als een fatsoenlijk mens met een gedegen academische achtergrond en een eerlijke, gebalanceerde mening. Dat gaat niet van harte, want ik zie mijzelf liever als een naar smegma en motorolie riekende mannenman met street credibility, desnoods intellectueel uitgedaagd, want dat vinden mijn lezeressen fijn.

Het zit zo: ik werd weer eens meegezogen in een kakofonie van uitgeholde begrippen als racisme, anti-semitisme en islamofobie. In het moeras der sociale netwerken wemelt het van de psychotische querulanten en er valt voor mij geen eer te behalen, in debattechnische zin.

Voor mijn gemoedstoestand is het op zo'n moment beter een gedicht van Pessoa uit het hoofd voor te dragen, naar een ondeugende website te surfen of in mijn rozentuin te gaan rommelen. Maar ik besloot met mijn domme hoofd toch in debat te gaan met een juffrouw van de mohammedaanse persuasie die ik best aardig vind, al heb ik geen idee hoe ze eruit ziet zonder hoofddoek. Ze is niet bijster geïnteresseerd in wereldse poëzie, mijn hondjes en mijn manische gemasturbeer, dus hadden we het maar over islamofobie.

Ik vind het vreselijk om de belerende betweter uit te hangen - daar hebben we onze Europese hofnar Frenske Timmermans voor - maar nu besloot ik toch te gaan schermen met een moeilijk discours uit het extreemlinkse Franse dagblad Libération en dus onverdacht qua politieke correctheid. Het betreft een vertoog van Pascal Bruckner, getiteld L'invention de l'islamophobie.

Bruckner is een van de belangrijkste nouveaux philosophes van de Sorbonne en had Roland Barthes als leermeester. Ik vatte het epistel maar even samen voor mijn Facebook-zuster: Iraanse fundamentalisten verzonnen het begrip islamofobia aan het einde van de jaren zeventig. Ze namen xenofobie als voorbeeld, met als doel iedereen die kritiek uit op de islam als racist 'kalt te stellen'.

Islamofobie ontkent de realiteit van een islamitisch offensief in Europa, valt secularisme aan door het weg te zetten als fundamentalisme en wil vooral moslims die vragen bij de Koran hebben, die streven naar gelijkheid der seksen en die het recht eisen op geloofsafval of een eigen geloofsbeleving, het zwijgen opleggen. Bruckner: 'Islamofobie moet uit onze woordenschat worden geschrapt.'

De FB-zuster schreef dat het allemaal joodse verzinsels waren. Mijn rosarium lonkte en ik antwoordde de zuster: weet je wat ik pas eng vind? Hippopotomonstrosesquippedaliofobie: angst voor lange woorden en net zo verzonnen als islamofobie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden