‘Angst voor crisis kan tot schade leiden’

De Bank of England, de Britse centrale bank, waarschuwt voor al te grote angst voor de gevolgen van de kredietcrisis....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Banken die zich voorheen nauwelijks lieten remmen bij het verstrekken van leningen, zijn nu te terughoudend. Zelfs als het gaat om het lenen van geld aan aanvragers die voldoende onderpand hebben, aldus het instituut.

In het donderdag gepubliceerde Financial Stability Report stelt de Bank of England (BoE) dat de markt de verliezen die financiële instellingen en de economie als geheel uiteindelijk zullen lijden, ‘significant’ overschat.

Vicepresident John Gieve van de Bank of England liet in een verklaring weten dat het vertrouwen en de bereidheid risico’s te nemen, de komende maanden waarschijnlijk terugkeren.

Dinsdag verklaarde Mervyn King, de president van de Britse centrale bank, voor een parlementaire commissie dat de kredietverlening hard terugloopt. Het aantal in Engeland verstrekte hypotheken daalde met 11 procent, terwijl de verstrekking van consumptief krediet met 15 procent kelderde. De oorzaak is dat banken moeilijk aan middelen komen om uit te lenen aan hun klanten. Volgens King dreigt hierdoor een flinke afname van de uitgaven van consumenten.

De Britse centrale bank verschilt sterk van mening met de sombere prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF zei vorige maand in een rapport te voorzien dat de verliezen door de kredietcrisis oplopen tot 945 miljard dollar (600 miljard euro).

De Bank of England neemt in het rapport afstand van dergelijke schattingen, met de opmerking dat ze werkelijke verliezen verwarren met ramingen tegen huidige marktprijzen.

Het rapport, dat suggereert dat het ergste van de kredietcrisis achter de rug is, komt anderhalve week nadat de BoE een noodplan ter waarde van 50 miljard pond (62,5 miljard euro) had gepresenteerd, om banken te helpen de crisis te doorstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden