Angst van Wilders voor 'foute mensen'

DEN HAAG - Hij wilde 'geen LPF-achtige toestanden', maar hij heeft ze toch. Geert Wilders kan er na de zaak-Eric Lucassen niet meer omheen: zijn PVV, de partij van law and order, trekt personen aan die het zelf niet zo nauw nemen met de wet. Dat is extra pijnlijk voor iemand die graag overal greep op houdt en dit voorjaar zelf nauw betrokken was bij de selectie van zijn nieuwe Kamerleden.

Beeld anp

In een interview vorige zomer met de Volkskrant bevestigde Wilders van de PVV geen ledenpartij te willen maken, omdat dit controleverlies betekent. 'Ja, de controle verliezen aan foute mensen. Ik heb door de LPF mijn lesje geleerd. Ik heb nu een hechte fractie, veel vrijwilligers en bijna elke zaterdag zit ik in het Kamergebouw om mensen op te leiden.'

Misgegaan
Daar is dus, kan nu worden vastgesteld, van alles misgegaan. Al voor de verkiezingen van 9 juni verloor Wilders een aantal door hem geselecteerde personen. Kort na de presentatie van de kandidatenlijst op 12 april trok de nummer 9 van de lijst, Mellony van Hemert, zich terug. Zij was door de PVV gepresenteerd als 'psycholoog/gezinstherapeut, gepromoveerd op het onderwerp kindermishandeling', maar daar bleek niets van waar te zijn.

Vlak daarna haakte de nummer 5 af, de ondernemer Gidi Markuszower. Hij bleek in 2008 te zijn aangehouden met een vuurwapen op zak. Eind april vertrok de student-ondernemer Arjan Brogt, die op een onverkiesbare plaats stond. 'De media-aandacht door een stel gefrustreerd linkse activisten doet mij en de PVV geen goed', zei Brogt indertijd. Hij had ook een veroordeling aan de broek: tot het terugbetalen van zijn vergoeding als studentenraadslid bij de economische faculteit, waar hij nooit kwam opdagen.

Politiecel
Begin oktober raakte het Kamerlid Marcial Hernandez in opspraak. Hij bracht een nacht in de politiecel door, nadat hij in een café in Den Haag een kopstoot zou hebben uitgedeeld. Tegen hem is aangifte gedaan.

Het Kamerlid Hero Brinkman deed tweemaal van zich spreken. Eerst door een ruzie met een barman in Nieuwspoort, waarop Brinkman bekende een drankprobleem te hebben. Daarna door mot met zijn aannemer in Middenbeemster, waarbij over en weer aangifte werd gedaan. Twee ex-partners van Kamerlid Dion Graus liepen in het verleden naar de politie, bleek in 2006. Ze werden mishandeld of bedreigd en deden aangifte.

Nauwelijks schade
Andere politieke partijen vragen zich af waarom deze reeks incidenten de PVV nauwelijks lijkt te schaden in de peilingen. Misschien omdat een volkspartij volkse mores het parlement binnenbrengt, is een veel gehoorde, ietwat sarcastische theorie.

Maar dit keer ligt de zaak ingewikkelder, omdat nu het draagvlak onder het kabinet in het geding is. Als Wilders besluit om Lucassen uit de partij te zetten, kan de PVV'er door als eenmansfractie. Dan wordt basis voor de samenwerking (75 zetels) wel erg broos. De coalitiepartijen VVD en CDA willen inhoudelijk niet reageren. 'Het is echt een zaak van de PVV', zei minister-president Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. 'Alles wat ik hierover zeg, helpt de situatie niet.'

Serieuze zaak
Wilders zelf doopte de kwestie tot 'een serieuze zaak'. Donderdag sprak hij tot diep in de nacht 'indringend' met Lucassen. 'Ik ga daar verder niets over zeggen.' Ook vrijdag voerde Wilders meerdere gesprekken. Maar hij had vrijdagavond nog geen knoop doorgehakt. 'Ik ga niet over één nacht ijs.' Hij zei ook: 'Dit is natuurlijk niet goed voor de PVV. Het is niet de eerste keer en daar ben ik alles behalve trots op.' Hij sprak opnieuw van 'lessen trekken'.

Dat zal nodig zijn, nu hij in alle twaalf provincies wil meedoen aan de verkiezingen voor de provinciale staten op 2 maart. Daarvoor heeft hij vele tientallen kandidaten nodig. Zijn doel daarmee is vooral een grote fractie in de Eerste Kamer te krijgen. Senatoren worden getrapt gekozen. Ook voor de senaat heeft Wilders dus een stevige lijst met zeker tien kandidaten nodig. Een nieuwe misstap kan hij zich niet permitteren.

Wellicht brengt dit extra kansen voor de democratiseringsplannen van Hero Brinkman. Hij wil van de PVV wél een ledenpartij maken, met congressen en een jongerenafdeling. Als de PVV niet langer het eenmansbedrijf van Wilders is, maar een bestuur krijgt, kunnen meer mensen zich bezighouden met de keuze van kandidaten. Dan neemt het beoordelend en corrigerend vermogen allicht toe.

BLIJVEN:
Als Eric Lucassen blijft zitten, als lid van de PVV-fractie of als eenmansfractie, dan verdient hij jaarlijks 94.757,82 euro inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Dat is ongetwijfeld meer dan Lucassen als docent digitale muziekproductie ontving. Bovendien is het de vraag of hij die baan weer kan oppakken nu zijn hele verleden op straat ligt.

OPSTAPPEN:
Mocht Lucassen vertrekken, dan krijgt hij wachtgeld, het eerste jaar 80 procent van zijn loon, en daarna 70 procent. De uitkering houdt even lang aan als het Kamerlidmaatschap heeft geduurd, met een minimum van twee en een maximum van zes jaar. Kamerleden die binnen drie maanden vertrekken, krijgen maar een half jaar wachtgeld. Lucassen zit bijna vijf maanden in de Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden