Angst en woede na publicatie 'borstkankerlijst' CZ

AMSTERDAM - De publicatie van de lijst van ziekenhuizen die volgens zorgverzekeraar CZ goed of juist slecht presteren op het gebied van borstkankerzorg, heeft tot angst en woede geleid in de zorgwereld.

Een vrouw laat een mammografie maken van haar borsten in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Rotterdam. © anp Beeld
Een vrouw laat een mammografie maken van haar borsten in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Rotterdam. © anp

'Dit maakt patiënten heel erg bang', zegt oncologisch chirurg Marian Menke-Pluijmers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. 'In mijn eigen ziekenhuis komen allerlei mensen op me af met lijstjes. Ze hebben familieleden met borstkanker die doodsbang zijn dat hun ziekenhuis niet goed is. Dit zaait zoveel onrust.' Het Erasmus Medisch Centrum staat hoog in de lijst van CZ (pdf), maar niet bij het rijtje ziekenhuizen dat volgens de verzekeraar de beste zorg biedt.

Het Erasmus moet het net als een groot aantal ziekenhuizen doen met de kwalificatie 'goed', wat net een treetje hoger is dan 'kan beter'.

In vier gevallen ('niet gecontracteerd') vergoedt CZ zelfs helemaal geen behandelingen meer in het betreffende ziekenhuis. Het gaat om het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, het Geminiziekenhuis in Den Helder, het Maasziekenhuis in Boxmeer en het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. CZ publiceerde de lijst omdat de verzekeraar vindt dat ziekenhuizen en artsen zelf achterblijven in het opstellen van criteria voor goede zorg.

Afwijzing
De verenigde Nederlandse oncologen wijzen de lijst 'met klem' af. Volgens hen stelt de publicatie een aantal ziekenhuizen in Nederland zonder reden in een kwaad daglicht. SONCOS, de stichting waarin alle oncologen en radiologen zijn verenigd, zegt dat de verzekeraar zonder kennis van zaken op de stoel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat zitten.

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen kondigden al aan naar de rechter te stappen om rectificatie van de door zorgverzekeraar CZ gepubliceerde lijst te eisen. En ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen, met ziekenhuizen in Hulst, Goes en Terneuzen, vindt de lijst van zorgverzekeraar CZ 'schrijnend' en 'onterecht.' ZorgSaam kreeg de kwalificatie 'kan beter', terwijl de ziekenhuizen op afzonderlijke onderdelen door CZ als 'goed' en zelfs 'heel goed' worden beoordeeld.

Criteria
Niet alleen op de publicatie van de lijst, ook op de door CZ gehanteerde criteria is kritiek. Zo valt een ziekenhuis in de laagste categorie (de groep ziekenhuizen waar CZ geen borstkankerzorg meer inkoopt), als er minder dan 70 borstkankerbehandelingen per jaar worden uitgevoerd, of als de gemiddelde patiënttevredenheid onvoldoende is. Criteria die volgens artsen en ziekenhuizen niets zeggen over de kwaliteit van de daadwerkelijke behandeling.

De beroepsvereniging van chirurgen, de NVVH, wil daarom in januari zelf kwaliteitsnormen doorvoeren voor de behandeling van borstkanker. Die houden onder meer in dat de behandelende specialisten eerst een gezamenlijk behandelplan opstellen. CZ heeft aangegeven blij te zijn met die normen, en ze te zullen overnemen als ze 'deugdelijk blijken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden