Angst beleggers China groeit

De Chinese overheid heeft al 1,5 biljoen yuan (211 miljard euro) uitgegeven voor het ondersteunen van de beurskoersen. Alleen in de maand augustus werd 600 miljard yuan uitgegeven aan het opkopen van aandelen. Dit betekent dat de overheid nu 9,2 procent van alle vrij verhandelbare aandelen in handen heeft.

Beeld EPA

Dit blijkt uit cijfers van Goldman Sachs. Onder beleggers is groeiende angst wat er zal gebeuren met de koersen als de overheid deze aandelen weer op de markt brengt. Sinds juni is de graadmeter van de beurs van China, de Shanghai Composite Index, met 41 procent gedaald. Beleggers zijn in paniek aan het verkopen geslagen na alarmerende berichten over een vertraging van de groei van de Chinese economie. De overheid heeft alles in het werk gesteld om de koersval in te dammen. Zo werd een verbod aan grote beleggers uitgevaardigd om aandelen te verkopen. Staatsinstellingen werden verplicht extra aandelen in te kopen. Ook werden speculanten gearresteerd die getracht hadden door shortselling (het op termijn verkopen van aandelen) zelf te profiteren van de koersdalingen.

Daarnaast besloot de centrale bank de yuan te devalueren in een poging de handel op te vijzelen. Dat heeft weinig zoden aan de dijk gezet. In augustus is de export met 6 procent gedaald, terwijl de import in vergelijking tot een jaar eerder zelfs met 14 procent daalde.

Vooralsnog zouden de autoriteiten nu gestopt zijn met het opkopen van aandelen. Maar wel is verzekerd dat de staatsinstellingen nog lange tijd - 'enkele jaren' - hun aandelen niet mogen verkopen. Ter vergelijking: de sinds juni opgekochte aandelen door de Chinese overheid zijn net zoveel waard als het hele beursfonds Koninklijke Shell. Maandag werden wel andere maatregelen aangekondigd om nieuwe paniek te voorkomen. Beleggers die aandelen voor meer dan één jaar vasthouden, krijgen een vrijstelling van inkomstenbelasting. Hiermee probeert de regering speculatie te voorkomen. Ook kan de handel op de beurs in de toekomst tijdelijk worden stilgelegd als de koersval een bepaald percentage overschrijdt. 'Het sentiment is op dit land heel erg slecht. Ons scenario is dat de Shanghai Composite index nog wel kan zakken tot 2.000', aldus Tim Cordon van ING Financial Research in Azië. Nu staat de index nog net boven de 3.000.

'Een ramp dreigt'

Sleurt China iedereen mee in de crisis? Twee economen over de gevolgen van deze duikvlucht.

Tegenvaller

China besteedde daarnaast in augustus 85 miljard euro aan het ondersteunen van de eigen munt. Dit is het dubbele van het bedrag dat hieraan in juli werd uitgegeven. China verkoopt dollars in ruil voor yuans. Als gevolg hiervan zijn de deviezenreserves van het land in twee maanden tijd met 130 miljard euro afgenomen naar 3,18 biljoen euro. Hiermee werkt China kapitaalvlucht in de hand. Chinese bedrijven en rijke Chinezen zetten hun yuantegoeden om in dollars uit angst dat de koers van de eigen munt kunstmatig hoog wordt gehouden. Dit leidt tot een vicieuze cirkel waarbij de centrale bank wordt verplicht nog meer dollars te verkopen.

De nieuwe handelscijfers die gisteren werden bekendgemaakt, waren een forse tegenvaller. Vooral voor landen die veel grondstoffen en kapitaalgoederen aan China leveren is een daling van de vraag met 14 procent een tegenvaller. Vooral Australië, Brazilië en mogelijk ook Duitsland zullen hierdoor hun export naar dit land fors zien teruglopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.