Angst bankroet KPN 'absurd'

Kamerleden maken zich zorgen over KPN. Ze zien de kelderende beurskoers als een voorteken van een faillissement, en willen weten hoe het verder moet....

Van onze verslaggever Kees Kraaijeveld

Kamerleden die nu vragen stellen over een mogelijk faillissement van KPN, gedragen zich 'onverantwoordelijk' en 'onnadenkend'. Ze geven met hun speculaties voeding aan een negatief sentiment waardoor het telecombedrijf nog verder in de problemen raakt.

Dat heeft Ben Verwaayen, tot 1997 directeur van PTT Telecom, donderdag gezegd tijdens een gesprek met de Volkskrant. 'Kamerleden zijn verantwoordelijke mensen, en het is absurd dat juist zij nu mee gaan doen aan gevaarlijke speculaties rond een volkomen denkbeeldig faillissement van KPN', aldus Verwaayen.

GroenLinks heeft staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat gevraagd wat er gebeurt als KPN failliet gaat als gevolg van zijn schuldenlast. Ook CDA-kamerlid Eurlings sprak donderdag over 'een dreigend faillissement'.

Verwaayen, inmiddels tweede man van de eveneens in financiële problemen verkerende Amerikaanse telecomproducent Lucent, windt zich op over de 'onnadenkendheid' van de politici: 'Ze realiseren zich blijkbaar niet dat zulke speculaties grote gevolgen hebben voor het sentiment rond KPN. Want zeker nu het bedrijf een emissie overweegt, is juist dat sentiment heel belangrijk.'

KPN zelf bestempelt de bezorgdheid van de Haagse politici als 'larie'. Het bedrijf mag dan in ernstige problemen verkeren, een faillissement is niet aan de orde. 'We hebben geld genoeg om aan onze verplichtingen te voldoen', bezweert een woordvoerder van het bedrijf. KPN moet dit jaar 4,3 miljard euro aan schulden aflossen. Dat geld zegt het bedrijf gewoon in kas te hebben.

KPN gaat dus voorlopig niet failliet, weten ook de analisten die het bedrijf volgen. Het ineenstorten van de beurskoers is volgens hen voornamelijk het gevolg van de onzekerheid over wat KPN nu gaat doen. Zowel de dreigende emissie als de heersende onzekerheid drukken de koers.

Maar KPN is veel meer dan een beursnotering. Terwijl het bedrijf op het Damrak nog maar 9 miljard euro waard is, becijferen analisten de waarde van KPN nog altijd op circa 40 miljard euro. Alleen al de mobiele tak, waaronder KPN Mobile en E-Plus, wordt gewaardeerd op 15 miljard. Het vaste telefoonnet is zo'n 12 miljard waard.

Daarnaast heeft KPN nog een aantal belangen in andere bedrijven, die samen ongeveer 9 miljard euro waard zijn. Al die onderdelen kán het bedrijf verkopen, mocht de geldnood nog nijpender worden. 'KPN heeft legio mogelijkheden om aan geld te komen, en alleen al daarom kunnen ze niet failliet gaan', zegt analist J. Baarndregt van Friesland Bank.

KPN zet bovendien alles op alles om kosten te besparen. De schuldenlast heeft - met 25,3 miljard euro - volgens KPN zijn top wel bereikt. 'De rentelasten gaan vanaf nu alleen maar dalen', aldus financieel directeur M. Henderson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden