Anglicaanse kerk staat op scheuren

De wereldwijde Anglicaanse kerkgemeenschap dreigt uit elkaar te vallen als de benoeming van een openlijk homofiele bisschop in de Amerikaanse staat New Hampshire doorgaat....

Van onze correspondent Peter de Waard

De bijeenkomst was georganiseerd door de aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, in een poging een schisma te voorkomen. In een verklaring na afloop riepen de kerkleiders de aangesloten geloofsgemeenschappen op niet overijld te reageren. Maar toegegeven werd dat een aantal Anglicaanse kerken hun banden zal kunnen verbreken met het Amerikaanse diocees dat meer begrip lijkt te hebben voor homoseksuele relaties.

Kanunnik Gene Robinson - een geestelijke die eerder met een vrouw getrouwd was en 2-jarige zoon heeft, maar nu samenleeft met een vriend - werd onlangs tot bisschop van New Hampshire benoemd. Over twee weken wordt hij gewijd.

'Als deze wijding doorgaat, dan zullen we een cruciaal en kritisch moment in de geschiedenis bereiken en wordt de eenheid van onze kerkgemeenschap bedreigd', luidt de gezamenlijke verklaring van de kerkleiders.

Robinson heeft steeds gezegd er niet aan te denken terug te treden. Deze zomer trad een in Engeland benoemde homoseksuele bisschop wel terug om daarmee de eenheid van de kerk te bewaren.

De Anglicaanse kerkgemeenschap met 70 miljoen gelovigen is diep verdeeld. Liberale stromingen in westerse landen vinden homoseksualiteit binnen de kerk acceptabel, maar conservatieve krachten in veel Derde-Wereldlanden zijn er fel tegen gekant. De Anglicaanse kerk in Nigeria - met 17,5 miljoen volgelingen de grootste na de Church of England - heeft de relaties met het diocees in Vancouver op een laag pitje gezet, nadat de Canadese kerk had besloten homo-huwelijken in te zegenen. In veel Derde-Wereldlanden - vooral waar christenen moeten 'concurreren' met moslims - is homoseksualiteit een taboe. Maar ook conservatieve evangelisten in Engeland en de VS zelf hebben hun ongenoegen over de benoeming van homo-bisschoppen geuit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden