Anglicaanse Kerk op ramkoers om vrouwen

De Anglicaanse Kerk in Engeland verkeert in zwaar weer, nadat de generale synode zaterdagavond in York een compromis over de toelating van vrouwen tot het bisschopsambt had verworpen.

Volgens het compromis zouden in elk bisdom twee bisschoppen naast elkaar functioneren. Waar een vrouw de hoofdbisschop zou zijn, zou zij het werk in parochies die zich tegen vrouwelijke priesters en bisschoppen verzetten, aan haar mannelijke collega overlaten.

Met hun compromisvoorstel hoopten de geestelijk leider van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, en de aartsbisschop van York, John Sentamu, tegenstanders van toelating van vrouwen als bisschop over de streep te trekken. De bisschoppen en de leken stemden in meerderheid voor, maar in het derde zogeheten huis, dat van de geestelijken, werd het met 90 tegen 85 stemmen verworpen.

Verruilen


Tegenstanders dreigen in groten getale de kerk te verruilen voor de Rooms-Katholieke Kerk, als vrouwen tot bisschop gewijd mogen worden. Paus Benedictus XVI heeft de deuren van de Rooms-Katholieke Kerk, die de toelating van vrouwen tot het priesterambt en dus ook tot het bisschopsambt afwijst, voor hen opengezet.

De uitspraak van de synode, waarin zowel de bisschoppen als priesters en leken zitting hebben, is een zware klap voor Williams. De 60-jarige geestelijk leider van de ongeveer 75 tot tachtig miljoen anglicanen in de wereld, heeft de reputatie dat hij in theologische zaken progressief is. Maar hij heeft in de zeven jaar dat hij het ambt vervult vooral geprobeerd met traditionele gelovigen een compromis te sluiten over de toelating van vrouwen en homoseksuelen tot het priester- en bisschopsambt.

Voorwaarden


De synode spreekt de komende drie dagen verder over de voorwaarden waaronder vrouwen in Engeland tot bisschop kunnen worden gewijd. Twee jaar geleden besloot de synode al tot toelating van vrouwen tot het bisschopsambt. In Engeland worden anglicaanse vrouwen sinds 1994 tot priester gewijd. Bijna een derde van alle actieve priesters in de Engelse kerk is vrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden