Angela Groothuizen: 'Het heeft geen zin om in angst te leven'

Met het wetsvoorstel voor het afnemen van waardevolle spullen van vluchtelingen in Denemarken hebben we 'een nieuw dieptepunt' bereikt. Dat zegt theatermaker, zangeres en presentatrice Angela Groothuizen. Verder in deze Nieuwsbreak: voor het eerst gewapende militairen in ons straatbeeld, economische vluchtelingen en een keer geen protest in Heesch.

Beeld Angela Groothuizen

Denemarken stemt vandaag over een wetsvoorstel voor het innemen van waardevolle spullen van vluchtelingen. Het zal gaan om contant geld en bezittingen, zoals telefoons en horloges van boven de 400 euro. De bezittingen zullen worden ingenomen om de verblijfskosten te dekken. Terecht?

'Ik vind dit óngelofelijk teleurstellend. Van zo'n vooruitstrevend land als Denemarken had ik dit niet verwacht. Dan zie je dat ze daar ook grote veranderingen doormaken. We zullen de vluchtelingencrisis met heel Europa moeten oplossen. Deze mensen hun laatste bezittingen afnemen is het meest schandelijke wat ik afgelopen tijd heb gehoord. In Denemarken zit vast ook een groep lawaaimakers die bang is voor de komst van vluchtelingen. Ik begrijp dat mensen verandering eng vinden, maar dit is nu eenmaal hoe het is. Er staat een land in de fik en vluchtelingen moeten ergens naartoe.

'Als ik de oplossing wist, was ik in de politiek gegaan. Ik denk wel dat de EU Griekenland financieel moet ondersteunen, want daar komen nou eenmaal de meeste vluchtelingen aan. Maar om terug te komen op het wetsvoorstel: dit is volgens mij een nieuw dieptepunt.'

'Meer dan de helft van de vluchtelingen die naar Europa komt, doet dat om economische redenen en zou snel moeten worden teruggestuurd', zegt Eurocommissaris Frans Timmermans. Eerder 'retweete' u op Twitter foto's van vluchtelingenkinderen buiten in de kou, is het terecht dat asielzoekers worden teruggestuurd als het economische migranten zijn?


'Meer dan de helft lijkt mij nogal veel, maar laten we ervan uitgaan dat de cijfers kloppen. Wat we op dit moment zien in de centra waar vluchtelingen zich aanmelden, is dat het grootste deel van de vluchtelingen uit landen als Syrië, Eritrea en Somalië komt, volgens mij landen waaruit je mag vluchten.

'Natuurlijk zijn landen als Duitsland, Nederland, Zweden en Denemarken favoriet bij vluchtelingen. Daar zou ik ook naartoe willen als ik in hun situatie zou zitten. Ik geef ze groot gelijk. Misschien is het vluchtmotief wel iets waar je op moet selecteren, maar ga er maar aan staan. Voordat je zo'n systeem hebt opgezet.. Ik vind het harstikke ingewikkeld allemaal.'

Tijdens de hoorzitting over een azc in Heesch bleef het rustig. Dat was nieuws, want vorige week liep een demonstratie tegen de komst van asielzoekers nog uit op rellen. Begrijpt u de mensen in Heesch die tegen de komst van vluchtelingen zijn?

'Het is allemaal onwetendheid. Ik ken Heesch, het is een klein dorp. Inwoners denken daar: oh jee, wat gaat er gebeuren? Verandering is eng.'

'Er is alle reden om aan te nemen dat IS, of door IS geïnspireerde terroristen, ergens in Europa een aanslag zullen plegen, in het bijzonder in Frankrijk', luidt de belangrijkste conclusie uit het net uitgebrachte rapport van Europol. Moeten we bang zijn voor IS?

'Toen ik jong was, had je de IRA (het Iers Republikeins leger), de ETA (de Baskische afscheidingsbeweging), de Rode Brigade (een Italiaanse communistische terroristische organisatie), er waren allerlei van dit soort terreurgroepen en daarbovenop nog de koude oorlog. Ik bedoel: terrorisme is van alle tijden.

'Nederland zal vast ook te maken krijgen met aanslagen. Maar het heeft geen zin om in angst te leven. Volgens mij worden die jihadisten nu flink in het nauw gedreven. IS zal nooit helemaal uitgeroeid worden, maar ze hebben hun beste tijd gehad. Mensen die zo wreed omgaan met andersdenkenden gaan niet winnen.'

Om een aanslag te voorkomen mogen agenten met mitrailleurs patrouilleren in winkelcentra, op stations en andere openbare plekken. Geeft dit een veilig gevoel of juist een naar straatbeeld?

'Het geeft mij geen veilig gevoel. Ik geloof in diplomatie en intelligentie. Er komt een dag dat we met IS zullen moeten praten. Die terroristen denken dat ze voor een goed doel strijden. Diplomatie werkt beter dan de boel plat bombarderen.'

Minister van der Steur (Justitie) wil zo snel mogelijk duidelijkheid over een eventuele doofpot rond het bonnetje van de Teevendeal. Het verdwenen bonnetje van de Teevendeal zou bewust zijn achtergehouden, zorgt dit voor een verlies van vertrouwen in de politiek?

Ik volg het nieuws uitgebreid, ik lees twee kranten, de Correspondent en andere nieuwssites. Maar ik heb even geen zin in die Teevendeal, ik houd me momenteel met andere dingen bezig. Wel schaadt dit het vertrouwen dat mensen in de politiek hebben, dat is natuurlijk niet goed.

Bent u zelf nog iets opmerkelijks tegengekomen?

De Griekse eilandbewoners die bootvluchtelingen hebben geholpen zouden volgens een groep wetenschappers (van universiteiten als Oxford, Cambridge en Princeton) dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen. Dat vind ik heel mooi nieuws en ook terecht.

Een ander positief bericht wat ik laatst zag is de 'Swingmarkt' die ze in Rotterdam zijn begonnen. Dit is een winkelcentrum voor mensen die echt heel weinig te besteden hebben. In de winkel kunnen mensen gratis spullen uitzoeken en andere mensen kunnen er koken.

Waar hebt u voor het laatst om gelachen?

'Om Sylvia Witteman. Dat is mijn lachmoment van de dag. Gisteravond nog met haar stuk over Bowie.'

Heeft u tot slot nog een tip voor onze lezers?

'Mensen moeten mijn nieuwe theatershow Ikigai echt zien. 'Ikigai' is een Japans begrip en staat voor: een reden om voor wakker te worden. Het gaat om wat je doet met de tijd die je hebt: wat zijn de keuzes die je maakt? Het is een persoonlijk stuk. Ik houd theater alleen maar vol omdat het mijn Ikigai is. Als het om theater gaat moeten mensen meer naar de kleine zalen gaan, daar zitten veel juweeltjes.

'Verder vond ik het boek de Amerikaanse Prinses van Annejet van der Zijl goed en mooi geschreven. Het verontrustende boek van Joris Luyendijk, 'Dit kan niet waar zijn', over de financiële wereld in Londen is ook een aanrader.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden