Angel Place is niet langer een vrijplaats

'Het was te verwachten he?', bromt een Hells Angel als hij de ronddolende rechercheurs en wachtende ME'ers gadeslaat. 'Ze moesten wat.' De Angels kijken vanachter het rode politielint toe hoe agenten hun terrein aan de Wenckebachweg uitkammen op zoek naar wapens....

Van onze verslaggevers

De politie betrad 17 jaar geleden voor het laatst de heiligdommen van motorclub Hells Angels. Maar volgens korpschef Kuiper moet de politie het gezag in de stad weer terugwinnen en worden vuurwapens niet getolereerd. Dus schrikt de politie er niet langer voor terug om ook Angel Place aan te pakken.

Donderdag om half negen bestormt een tot de tanden toe gewapend en gemaskerd arrestatieteam het Angelterrein schuin achter de Bijlmerbajes. Er is bijstand van een peloton ME, 65 opsporingsambtenaren en een helikopter.

'Dat is alleen maar mijn gaspistool', roept een Angel als een rechercheur met een wapen in een zak naar buiten komt. De Angels mopperen dat het een publiciteitsstunt van de politie is. De politie vindt onder meer een machinegeweer, handvuurwapens en munitie. Er was een betrouwbare tip binnengekomen van de Criminele Inlichtingendienst (CID), zegt Justitie.

ME'ers negeren het bordje aan het hek. 'Verboden toegang, schietterrein, levensgevaarlijk', staat er. Zes aanwezigen, onder wie voorzitter 'Big' Willem van B. - net terug van een buitenlandse reis - worden 's ochtends aangehouden. Van B. heeft een wapenvergunning, maar hij wordt als leider verantwoordelijk gehouden voor alles wat op het Angelsterrein gebeurt.

Steeds meer Angels arriveren bij hun clubhuis. Ze staan wat bij elkaar en wachten op de terugkomst van Van B., die normaal gesproken het woord voert.

De CID blijkt goed te zijn geïnformeerd. Om half elf dendert een gele shovel de straat in en stoomt het terrein op. De chauffeur manoeuvreert zijn liftbak onder een caravan die de lucht in gaat, twee wielen nog op de grond. Rechercheurs speuren de grond af. Ze treffen er wapens aan. Volgens de politie worden 'op het hele terrein' wapens gevonden.

Plots is er een opstootje. Om kwart over elf worden nog twee mannen opgebracht die aanvankelijk buiten de hekken stonden toe te kijken, maar blijkbaar hun eigen terrein zijn opgelopen. Zij komen van het 'jeugdhonk', The Hangout. Later wordt nog een man aangehouden.

Er ontstaan schermutselingen tussen ME'ers en Angels als ze de arrestanten naar het ME-busje brengen. Een Angel springt een ME'er op zijn rug, er wordt getrokken en geduwd. 'Dit willen we niet', roept een ME'er. 'Rustig houden hè', roept een Angel. De rust keert snel weer, een cameraman van AT 5 loopt een klap op.

'Mijn hond is nog binnen', zegt een Hells Angel tegen een politieagente. 'Ik zal even voor u vragen', antwoordt ze. Een ME'er komt aangesneld. 'Er zitten nog twee honden, daar in een loods.' De man lijkt gerustgesteld, maar hij krijgt zijn hond nog niet mee.

Om half vier rijden de politiebusjes weg en mogen de Angels hun eigen terrein weer op. Het is nog niet bekend of de gemeente het terrein afsluit. De Angels hebben net een akkoord met de gemeente bereikt over een verhuizing naar een terrein verderop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden