Anfield Road nooit meer hetzelfde na Hillsborough-ramp
Een gaslicht brandt bij het altaartje dat nog altijd is bedolven onder bloemen. Er liggen voetbalschoenen, van chrysanten maar ook één van leer....
Van onze verslaggever
John Volkers
LIVERPOOL
Op het marmeren gedenkteken staan de vergulden namen van de slachtoffers van de bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest in 1989 toen de ouderwetse hekken van het Hillsborough-stadion in Sheffield als een guillotine werkten. Het zijn 96 namen: van de tienjarige Jon Paul Gilhooley tot de 67 jaar oude Gerard Baron.
Naast het altaar verrijst de gietijzeren poort, met de lijfspreuk You'll Never Walk Alone, het eerbewijs aan de onsterfelijke Liverpool-manager Shankly. Daarna zijn de tralies en de staanplaatsen uit de Britse stadions verdwenen. Daarmee is ook Anfield veranderd.
Het beroemde stadion van Liverpool zal vanavond gevuld zijn met zo'n veertienduizend supporters van Nederland en nog veel meer fans van Ierland als de twee landen elkaar om negen uur Nederlandse tijd treffen. De Nederlanders en de Ieren werden tweede in hun poule en vechten nu om het laatste plaatsje in de EK-eindronde, volgend jaar in Engeland.
De supporters van Ierland mogen vanavond plaats nemen op de Kop, de voormalige staantribune Spion Kop die tegenwoordig door het leven moet als de McDonald's Family Stand, voorzien van louter zitplaatsen. In 1906 werd de tribune (30 duizend plaatsen) gebouwd en door een plaatselijke sportredacteur vernoemd naar een Zuidafrikaanse berg (Spee On Kop) waar in de Boerenoorlog vele honderden soldaten uit Liverpool het leven lieten.
De Spion Kop was legendarisch. In de tweede helft speelde Liverpool FC altijd naar die luidruchtige zuidkant toe. 'Het was alsof de bal in het doel werd gezogen', zo beschreef Arnold Mühren, oud-speler van Manchester United, eens zijn ervaring in Anfield. Het Ajax van Cruijff hield met 2-2 het hoofd boven water na de 5-1 winst thuis.
Nu ziet het stadion er anders uit, is het een modern ogende oase in een vervallen buurt en is het oude karakter gebroken.
Het ontbreken van hekken is hoogstens een therapeutisch interessante bijkomstigheid voor de duizenden die wegens depressies en paniekreacties het Hillsborough Centre bezochten. Maatschappelijk werkster Sarah Darcey: 'Veel mensen kampen nog altijd met claustrofobie en stadionangst. Ze willen daar doorheen, want de meesten zijn na de ramp nog meer van de club gaan houden.'
Het Hillsborough Centre, aan het begin van Anfield Road, is gesloten. Duizenden Liverpudlians lieten zich tussen 1989 en '94 in het opvangcentrum bijstaan voor de zielepijn die 96 doodgedrukte voetbalsupporters achterlieten. Het bord staat nog in de tuin, maar er is in het straatarme Liverpool geen geld meer beschikbaar voor maatschappelijk werk op grote schaal voor de nabestaanden van de Hillsborough-ramp.