Anema bouwt aan team voor vijftien schaatsers

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

HEERENVEEN - In de commercieel ongewisse tijden van het Nederlandse topschaatsen verschafte coach Jillert Anema vrijdag de zekerheid dat hij voor de komende twee jaar een royale ploeg gaat optuigen. Hij wil in een gecombineerd team, van mannen en vrouwen, van langebaanschaatsers, sprinters en marathonrijders, liefst vijftien, deels internationale krachten opnemen.

Anema, die de megaploeg gaat leiden voor de sponsors Clafis, A-ware en Fonterra, kon slechts drie namen noemen met wie hij zeker in zee zal gaan. Dat zijn olympisch kampioen Jorrit Bergsma en diens kompanen op de duurafstanden, Arjan Stroetinga en Bob de Vries. Met dat drietal werkte hij tot dit seizoen voor BAM.

Een vierde, trouwe kracht, Bob de Jong (37), werd bedankt voor zijn diensten. De winnaar van olympisch brons op de 10 kilometer zou volgens Anema niet passen in de nieuwe coalitie. Leeftijd speelt een rol in de beslissing.

Anema is met zijn budgettaire mogelijkheden, acht ton plus uitbreidingsruimte, vooral gericht op schaatsers die jong zijn en die hij nog beter kan maken. Zijn pronkstuk op dat gebied is Jorrit Bergsma, die hij van een beperkte duurschaatser tot een technisch begaafde kampioen kneedde.

Desgevraagd wilde Anema bevestigen dat hij zelfs Sven Kramer (27) ziet als een schaatser die nog beter zou kunnen. Vooral de 1.500 meter van Kramer komt voor forse verbetering in aanmerking. Over diens mogelijke entree: 'Er is altijd plaats voor Sven Kramer in mijn team.'

De komst van de transfervrije Kramer lijkt uitgesloten, omdat Anema en hoofdsponsor Bert Jonker beperkingen zien in de salariëring van schaatsers. Wie bij Anema wil rijden, moet vooral liefde voor het schaatsen bezitten. Bovendien is de coach tegen het bij de huidige ploeg van Kramer gehanteerde kopmanschap.

De nieuwe ploeg zal zich vooral richten op buitenlandse krachten. De Amerikaanse sprintsters Heather Richardson en Brittany Bowe worden begeerd. Hun landgenoot Joey Mantia wordt door Anema ook gezien als een schaatser die hij beter kan maken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden