Android: in vijf jaar ongenaakbaar

Vijf jaar na de lancering van het mobiele besturingssysteem Android domineert Google's dochter de markt. Met 75 procent marktaandeel blijft het nummer twee Apple ver voor.

DOOR WOUTER KEUNING

Google heeft weleens overnames gedaan waaraan het minder lol beleefde. Van ingelijfde bedrijven als Dodgeball, Phatbits of Zynamics heeft de gemiddelde wereldburger nooit gehoord, maar Android is andere koek: het bedrijf geniet overal ter wereld grote naamsbekendheid.

Afgelopen dinsdag maakte marktvorser IDC bekend hoe groot het mobiele besturingssysteem van Google precies is. Van de ruim 180 miljoen smartphones die in het derde kwartaal werden verscheept, draaide een overweldigende driekwart op Android; 136 miljoen toestellen. Nummer twee op de lijst, het mobiele besturingssysteem van Apple (iOS) volgde met 15 procent op enorme afstand.

De cijfers werden bekendgemaakt op een voor Android feestelijke dag. Dinsdag was het vijf jaar geleden dat Google met 37 andere bedrijven aankondigde het mobiele besturingssysteem Android in de markt te gaan zetten. De zogenaamde Open Handset Alliance (OHA), waarvan naast Google ook HTC, LG en Samsung deel uitmaken, wilde met het opensourcebesturingssysteem 'de innovatie bevorderen en een betere gebruikservaring bieden dan nu gangbaar is'. De stap was vóór alles een aanval op de dominante positie die Nokia innam met zijn besturingssysteem Symbian.

Het plan van de OHA ontmoette veel scepsis. Zo zei Rory Reid, journalist bij het vooraanstaande techblog CNET: 'Ik denk niet dat dit iets gaat worden. Er zijn al zo veel pogingen geweest om een besturingssysteem met een open standaard in de markt te zetten.'

Snel nadat HTC de eerste Android-telefoon op de markt bracht in 2008, wist Reid dat hij het weleens mis kon hebben. Het nieuwe besturingssysteem sloeg aan bij gebruikers en fabrikanten. De eerste groep was enthousiast over het gebruiksgemak, terwijl de telefoonproducenten zich gelukkig prezen met een besturingssysteem dat ze gratis mochten gebruiken en konden aanpassen aan hun wensen. Google was de lachende derde; op alle Android-telefoons kregen Google Maps en de zoekmachine van het bedrijf een prominente plek. Via Android harkte Google miljoenen aan mobieleadvertentie-inkomsten binnen. De groei werd ondersteund door een snelle toename van het aantal apps in Googles appwinkel. Op de virtuele schappen van Google Play, de appwinkel die eerder Android Market heette, liggen volgens het bedrijf uit Silicon Valley 675 duizend apps. Op meer dan 500 miljoen geactiveerde Android-toestellen zijn inmiddels 25 miljard apps geïnstalleerd.

Het zijn cijfers die Android-oprichter Andy Rubin waarschijnlijk niet voor mogelijk hield toen hij de deuren van zijn bedrijfje opende in oktober 2003. Met terugwerkende kracht kan echter wel worden gesteld dat Rubin zicht had op de richting waarin de markt zich zou ontwikkelen. Al in 2003, ruim vier jaar voordat de eerste iPhone werd gelanceerd, stelde hij in een interview met Businessweek: 'Ik zie grote potentie voor de ontwikkeling van slimmere telefoons, die zich ook bewust zijn van de locatie en de voorkeuren van zijn gebruiker. Als mensen slim genoeg zijn, zal dat soort informatie in steeds meer consumentenproducten worden gebruikt.' Twee jaar later, in augustus 2005 nam Google Android over voor een nooit geopenbaard bedrag.

Miljardenomzet

Hoe belangrijk het bedrijf sindsdien is geworden voor Google bleek bij het hernieuwde aantreden van Larry Page als bestuursvoorzitter van Google in 2011. Bij die gelegenheid noemde hij Android specifiek als een van de kerngebieden waarnaar zijn aandacht zal uitgaan. Hoeveel Android bijdraagt aan de totale omzet van Google, houdt het concern voor zich. Eerder dit jaar maakte het wel bekend dat alle mobiele activiteiten van het bedrijf, dus inclusief mobiele advertenties en de verkoop van apps, goed zijn voor een omzet van 8 miljard dollar (6,25 miljard euro), bijna eenvijfde van de totale omzet.

Het succes van Googles Android is onder meer voor aartsrivaal Apple een pijnlijke zaak. In Walter Isaacsons biografie van Steve Jobs staat de oprichter van Apple stil bij het succes van Android. Jobs maakt van zijn hart geen moordkuil als hij de biograaf vertelt dat Android een kopie is van Apple's iOS. In open standaarden gelooft Jobs niet, zegt hij: hij zal er alles aan doen om Android te gronde te richten.

Die kritiek mag kinderachtig klinken, volgens sommige analisten had Jobs wel degelijk een punt toen hij zei dat juist het open karakter van Android op de lange termijn een zwak punt zou kunnen worden. Het grote aantal partijen dat zich achter Android schaarde, droeg bij aan het succes, maar de wildgroei die daarvan het gevolg was, blijkt steeds vaker een probleem. Vooral ontwikkelaars klagen over de enorme fragmentatie. Ze moeten apps ontwikkelen die werken op honderden verschillende toestellen met uiteenlopende schermgroottes die draaien op verschillende versies van Android. Voor consumenten brengt dat met zich mee dat ze regelmatig apps tegen kunnen komen die niet geschikt zijn voor hun toestel. De grote populariteit betekent daarnaast dat Android het belangrijkste doelwit blijft van makers van malware, zoals virussen.

Het feest vanwege de cijfers die deze week werden gepubliceerd, zal van korte duur zijn geweest. Negen jaar na de oprichting van Android is er voor Andy Rubin en zijn mensen meer werk aan de winkel dan ooit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden