Andriessen ziet wel brood in titel nationaal toondichter

Kijkers naar het VPRO-televisieprogramma Vrije Geluiden hebben Louis Andriessen uitgekozen als 'toondichter des vaderlands'. Andriessen, ooit de maker van (onder andere) een Volkslied waarin het 'Wilhelmus' verandert in de 'Internationale', kreeg tijdens de uitzending van gisteren een koperen naamplaat met de eretitel aangereikt, die hij op de gevel van zijn...

Van onze verslaggever

Hoeveel muziekliefhebbers aan de enquête hebben meegedaan, bleef onvermeld. Onduidelijk is ook, hoe lang Andriessen zich Toondichter des Vaderlands mag noemen, hoe de titel in daden zal worden omgezet, en wat eventueel de beloning is. Volgens Vrije Geluidenpresentator Hans Flupsen is er 'nog geen statuut'. Wel zijn er volgens Andriessen 'grappige dingen' te bedenken.

Vrije Geluiden heeft de titel bedacht uit 'verbazing' over de keus die Willem-Alexander en Máxima maakten bij het verlenen van een compositieopdracht voor hun trouwdag (AVRO-pianist Joop Stokkermans schreef een carillonmedley). Voorbeeld voor het Vrije Geluiden-initiatief was de dichter des vaderlands Gerrit Komrij, wiens 'ambt' ruim twee jaar werd verzonnen door Poetry International, NRC Handelsblad en de NPS. Oermodel is het wel bestaande ambt van de poet laureate, de Britse nationale dichter die door de koningin wordt benoemd op voordracht van de premier. In instituut dat enkele eeuwen teruggaat.

Andriessen, die de titel omarmde omdat ze 'aandacht geeft aan het componeren', zei zich niet geroepen te voelen tot koninklijk huis-composities. Niettemin vond hij het vanzelfsprekend dat hij zal toezien op muziekkeuzes als bij een koninklijk huwelijk. Zijn eerste daad was een steunverklaring aan de BAM, de Bond tegen Akoestische Milieuvervuiling die zich verzet tegen muzak en lawaai in de openbare ruimte.

Andriessen schreef voor harmonieorkest een stuk getiteld Symfonie''en der Nederlanden, en verwerkte in muziektheaterstukken figuren als Hadewych, de wiskundige Gorlaeus en de schilders Mondriaan en Vermeer. Hij acht zichzelf geschikt omdat hij zowel 'complex' componeert als toegankelijk: 'Toegankelijkheid hoort wel bij zo'n baantje.'

De VPRO-kandidatenlijst bevatte pop-, jazz- en klassieke componisten, onder wie Simeon ten Holt, Peter Schat, Michiel Braam, Otto Ketting, Solex, en Def P. De lijst lokte kritiek uit omdat er weinig vrouwen en allochtonen op stonden. De Stichting Vrouw en Muziek komt 24 mei met de uitslag een verkiezing tot 'toondichteres des vaderlands'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden