Andries Knevel

Dinsdag ondertekende Andries Knevel in het EO-programma ’t Zal je maar gebeuren een brief waarin hij verklaarde dat hij er spijt van had zijn kinderen en de kijkers al die jaren op het (dwaal)spoor van het creationisme te hebben gezet....

Ik viel van mijn stoel.

Calvinisten willen altijd alles zwart op wit, zodat ze later aan tekstexegese kunnen doen. Zelfs de loochening moet formeel worden vastgelegd in een nieuw formulier des Geloofs. Knevel zegde zijn oude contract met de Here God op en verving het door een nieuw.

Andries Knevel, Gods eigen interviewer, omarmt de evolutie. ’t Zal je maar gebeuren, als Schepper zijnde. Je zou er als Allerhoogste bijna zelf aan gaan twijfelen dat je een jaar of zesduizend geleden in één hyperactieve zesdaagse werkweek hemel en aarde hebt geschapen.

Bij mij thuis geloofden we in de letterlijke waarheid van de Bijbel. De wereld was in zes keer 24 uur gemaakt, alle dieren zaten gezellig in de ark van Noach, Methusalem werd 969 jaar, Simson trok een tempel omver en meer sterke staaltjes.

De vraag of die verhalen een historische waarheid vertelden, kwam heel lang niet eens bij me op. Alle mensen om me heen, mijn opa en oma, mijn ooms en tantes, de buren, neven en nichten, de dominee, meesters en juffen en vriendjes en vriendinnetjes, waren ervan overtuigd dat er helemaal niets aan was verzonnen, aangezien ze nu eenmaal in de Bijbel stonden en de Bijbel was het woord van God; geen fantast.

Het was de wereld van het fundamentalistische Hollandse protestantisme, een grote en zekere wereld, waar tot ver in de jaren zestig van de vorige eeuw de waarheid in marmer was gehouwen en het geloof rotsvast was. Daarna ging het mis, met mij en vele anderen.

Maar een harde kern van getrouwen hield zich dapper staande. Werden allemaal lid van de EO, stuurden hun kinderen naar de Evangelische Hogeschool en lazen in Bijbel & Wetenschap de verdediging van de creationistische wetenschappers tegen de evolutieleer.

Een van die wetenschappers van destijds zat ook in ’t Zal je maar gebeuren, en zijn coming-out was in feite nog opmerkelijker dan die van Andries Knevel. Dat ook de bioloog en filosoof Willem Ouweneel niet meer in de letterlijke waarheid van de bijbel bleek te geloven, schokte mij diep.

Er moet toch iemand achterblijven in het land dat je zelf allang hebt verlaten, als hoeder van je verleden en de wereld waaruit je bent voortgekomen.

Ouweneel, jarenlang de briljante verdediger en het geweten van het Hollandse fundamentalisme, sprak over Genesis als ‘een literair verhaal’. Verzonnen.

De jarige Darwin (200) kraaide victorie bij de EO en ik zag een oude wereld wegsmelten.

Gelukkig zat de man die de Ark op ware grootte nabouwde ook in het programma. Hij verdedigde met verve elk Bijbelwoord en zei dat hij nog liever in sprookjes geloofde dan in de evolutie. Wat hij dus ook deed.

Wij zullen hem in zijn Ark moeten opsluiten, zodat hij standvastig kan blijven, als een monument voor omvergehaalde waarheden en vervlogen zekerheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.