Andries Knevel praat de mensen wat moed in

Op zondagochtend gaat presentator en theoloog Andries Knevel (64) voor in gereformeerde kerk De Morgenster in Vuren.

Beeld Ivo van der Bent

Niet om het een of het ander, maar als u zich op zondagochtend nog eens lekker omdraait, zit Andries alweer in de auto, op weg naar een kerk, ergens in Nederland, om daar de mensen wat moed in te praten. De ene keer voor een man en een paardenkop, de andere keer voor drieduizend geestdriftige gelovigen - altijd onbezoldigd, want 'ik verdien dusdanig bij de EO dat ik dit puur uit passie kan doen'. Nee, niet elke week, dan gaat mevrouw Knevel mopperen, maar wel vaak; je hebt een roeping of je hebt 'm niet.

Deze zondagmorgen is De Morgenster in het Gelderse dorpje Vuren aan de beurt, waar hij eerst met ouderling/scriba Frieda de namen doorneemt die hij straks in het gebed zal noemen - de slachtoffers van de Egyptische vliegramp bijvoorbeeld, alsook de eindexamenkandidaten en gemeenteleden Bas Biesheuvel en Baltus van Harsel.

En dan: showtime. 'Nou, showtime', zegt Andries. 'Ik noem mezelf liever dorpsomroeper. Ik wil doorgeven wat ik zelf aan schatten in de Bijbel heb ontdekt.'

Oké, maar hij stáát er wel: handen omhoog, alles uit het hoofd, wippend van teen naar hak en vooral naar voren toe, want daar gaat het om: contact. 'Je hebt weleens dagen dat het hard werken is, dan zie je ze bij wijze van spreken aan de boodschappen denken. Maar meestal lukt het me wel de mensen te bereiken.'

Frieda: 'Als de heer Knevel komt, is het altijd drukker dan normaal.'

Thema van vandaag is de vervolging van christenen die wereldwijd toeneemt, vooral in Syrië - 'Terwijl het daar tweeduizend jaar geleden is begonnen!' - en wie beter dan Habakuk om daar iets zinnigs over te zeggen? Wat volgt is een verhandeling over 'opkomende twist en groeiende tweedracht', over schapen, kooien en vijgenbomen, en aan het eind van het liedje ziet de zaal het weer helemaal zitten met de wereld en diens vreemde kostgangers.

Geloven is volhouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden