Andreotti wil Perez de Cuellar en Genscher als getuigen

De advocaten die de Italiaanse ex-premier Giulio Andreotti verdedigen tegen de beschuldiging van lidmaatschap van de mafia, hebben onder anderen de voormalige VN-secretaris-generaal Pérez de Cuéllar en de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Genscher als getuigen à decharge opgeroepen....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

PALERMO/ROME

De 76-jarige Andreotti moet vanaf 26 september terechtstaan in de Ucciardone-gevangenis in de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Zoals in Italië gebruikelijk, hebben verdediging en Openbaar Ministerie ruim een week van tevoren bekendgemaakt welke getuigen zij willen oproepen. Er zijn 116 getuigen à decharge en circa 400 getuigen à charge. Maandag werd bekend dat Pérez en Genscher hebben verklaard te zullen komen.

Senator-voor-het-leven Andreotti, die al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog onafgebroken in de Italiaanse politiek actief is en zeven keer premier en 21 keer minister is geweest, wordt ervan beschuldigd jarenlang in Rome te zijn opgetreden als geheime pleitbezorger van de mafia in het regeringsapparaat. In ruil daarvoor zou de mafia in de wijken die zij in zuid-Italië beheerst, ervoor hebben gezorgd dat de kiezers op Andreotti's Democrazia Cristiana (DC) stemden.

Voor de bewijsvoering leunt het Openbaar Ministerie zwaar op de 'pentiti' (spijtoptanten), voormalige mafialeden die zijn gaan samenwerken met justitie. Andreotti heeft volgens hen herhaaldelijk geheime vergaderingen van mafialeiders bijgewoond. In 1987 zou hij een 'kus van eerbetoon' hebben gegeven aan Totò Riina, de toenmalige leider van de 'cupola', de overkoepelende organisatie van de mafiaclans.

De advocaten hebben ook tal van Italiaanse politici als getuigen opgeroepen, onder wie ex-president Francesco Cossiga. Andreotti zegt dat er sprake is van een complot van de mafia omdat hij als premier tegen de organisatie zou zijn opgetreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden