Andreotti moet terechtstaan voor banden met mafia

Oud-premier Giulio Andreotti, die tientallen jaren zijn stempel heeft gedrukt op de politiek in Italië, moet terecht staan vanwege zijn banden met de mafia....

Reuter, AFP

PALERMO

Gristina zag geen reden de rechtszaak te verplaatsen naar Rome, zoals de verdedigers van Andreotti hadden gevraagd. Volgens de openbare aanklagers in Palermo was Andreotti (76) nauw betrokken bij de mafia en heeft hij de misdaadorganisatie beschermd in ruil voor steun aan zijn christendemocratische partij op Sicilië.

De aanklagers hebben een dossier bijeengebracht van in totaal 90 duizend pagina's. Andreotti heeft alle beschuldigingen tegen hem, afkomstig van mafia-spijtoptanten, ontkend. Zijn advocaten hebben gezegd dat een proces hen goed uit zou komen omdat Andreotti dan de kans krijgt zichzelf vrij te pleiten. Andreotti zelf liet gisteren weten 'met bitterheid een oneerlijk proces tegemoet te zien'. Het enige voordeel van een rechtszaak, zei hij, 'is dat de getuigen dan aan een kruisverhoor worden onderworpen.'

Andreotti wordt ervan beschuldigd dat hij contacten onderhield met mafia-topman Toto Riina (die inmiddels is gearresteerd) en met wijlen de neven Ignazo en Nino Salvo, twee hooggeplaatste Siciliaanse mafialeden.

Andreotti zou rechters onder druk hebben gezet in mafia-processen in ruil voor stemmen op zijn partij. Hij wordt ook als het brein beschouwd achter de aanslag op de journalist Mino Peccorelli, die in 1979 werd vermoord toen hij op het punt stond met onthullingen over Andreotti te komen.

De christen-democraat Andreotti is decennialang een sleutelfiguur geweest in de Italiaanse politiek. Hij is zeven keer premier geweest en 21 keer minister. Zijn aanhangers menen dat hij Italië na de Tweede Wereldoorlog heeft veranderd van een achtergebleven land in een industriële macht. Hij stond wereldwijd bekend als 'Mr. Italië', en in Italië zelf als 'de eeuwige Giulio', omdat er maar weinig Italianen oud genoeg zijn om zich de tijd te herinneren dat hij geen deel uitmaakte van het politieke landschap.

De socialistische leider en oud-premier Bettino Craxi, die een jaar of tien veel met hem te maken had, noemde hem 'Beëlzebub', duivel.

Andreotti is het onderwerp geweest van meer dan twintig parlementaire onderzoeken op verdenking van zaken als corruptie tot banden met schimmige financiers. Maar de verdenkingen werden altijd ongegrond verklaard.

Andreotti was premier tot 1992, sindsdien leeft hij tamelijk teruggetrokken als senator-voor-het-leven. De Christendemocratische partij die hij heeft helpen oprichten bestaat niet meer; ze is opgeheven als gevolg van de Operatie Schone Handen, die de corruptie in Italië aanpakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.